ANNONS

Hon talar barnens språk

Hur vi samspelar med andra människor är viktigt för självkänslan, menar Petra Krantz Lindgren. ”Som föräldrar påverkar vi ju barnen varje dag. Familjen är ett grymt bra träningsläger för att visa hur vi gör så att dina och mina problem blir lösta.”
Hur vi samspelar med andra människor är viktigt för självkänslan, menar Petra Krantz Lindgren. ”Som föräldrar påverkar vi ju barnen varje dag. Familjen är ett grymt bra träningsläger för att visa hur vi gör så att dina och mina problem blir lösta.”
”När du skäller på mig, mamma, är det svårt för mig att älska mig själv.”

Dotterns ord fick över två dagar 260 000 läsare på nätet.

Nu har beteendevetaren Petra Krantz Lindgren skrivit en bok om barns självkänsla.
ANNONS

De flesta barn får någon gång skäll av sina föräldrar, men få berättar hur det känns.

Just därför ville så många läsa Petra Krantz Lindgren blogg den dagen då hon skrev ned vad dottern sagt.

– Det var rubriken i inlägget. Orden gick rakt in. Jag har pratat om känslor med mina ungar sedan de var fyra år och får ofta höra vilka kloka ungar jag har, men de har samma upplevelser som alla andra, säger Petra Krantz Lindgren.

Hon har just kommit ut med boken ”Med känsla för barns självkänsla”. Alldeles nyutgiven har den redan fått stor uppmärksamhet. Den handlar om hur vuxna kan stärka barns självkänsla genom god kommunikation.

Det fanns en tid då hon själv var vilsen småbarnsförälder och nästan slaviskt tillämpade Anna Wahlgrens råd ur ”Barnaboken”. Hon till och med träffade författaren.

– Ja, vi var en grupp barnaboksföräldrar som umgicks i Stockholm och vi träffade henne också. Hennes råd hjälpte mig mycket, men jag tog till mig dem som om de var en sanning, berättar Petra Krantz Lindgren.

Ögonöppnaren kom då hon gick en kurs där deltagarna fick svara på vad de hade för mål med sitt föräldraskap.

Petra Krantz Lindgren kunde inte svara. Hon hade bara försökt göra som Anna Wahlgren.

I dag har hon skaffat sig egen expertis och ger egna kurser i kommunikation och konflikthantering för föräldrar.

ANNONS

Till en början lockade kurserna mest Lidingöbor. Nu kommer föräldrar från hela Sverige och Finland för att få råd och stöd.

– När de kommer har de frågor om syskonbråk, de tycker att det är en tråkig ton hemma. De säger att de tjatar hela tiden men att ingenting händer. Barnen stänger inte av dataskärmen och borstar inte tänderna, säger Petra Krantz Lindgren.

På hennes kurs måste föräldrarna lyfta blicken från de enskilda problemen. Sluta bråka och lära sig överblicka situationen. Vilka behov har föräldrarna, vilka har barnen och hur kan de förenas?

Om man gör sig medveten om dessa frågor och söker konstruktiva lösningar så kan alla parter få vad de behöver. Konflikterna försvinner inte, men till synes hopplösa situationer blir möjliga att börja arbeta med.

– Det finns inga knep eller verktyg för att ge barn självkänsla. Jag tänker att om man vet att man ­duger så hämtar det näring i relationerna. Det är viktigt att vi inte möter barn utifrån perspektivet att ”jag ska stärka dig” eller ”fixa dig”. Vi ska fråga oss vad vi, både barn och vuxna, behöver för att må bra, säger hon.

Fakta

Empatiskt bloggperspektiv

Namn: Petra Krantz Lindgren.

Ålder: 41 år

Bor: Käppala.

Familj: Man och två barn, 11 år och 9 år gamla.

Yrke: Beteendevetare, kursledare, föreläsare, författare

Aktuell: Med boken ”Med känsla för barns självkänsla”, Bonnier fakta

”En annan du”: Bloggen där hon skriver om föräldrar och barn har Petra Krantz Lindgren hämtat från en hälsningsfras hos en indianstam, vars empatiska budskap är: ”Hej, jag är en annan du.”

Fakta

Tala jämbördigt med barnet

Fel:

”Du kan inte vara hungrig nu när du just har ätit!”

”Vilken fin teckning. Det liknar ju en elefant!”

”Om du inte kan leka tyst när jag arbetar, så får du gå ut!”

Rätt:

”Hungrig redan? Ja, ibland är det så.”

”Berätta om teckningen. Jag är nyfiken!”

Jag behöver lugn och ro när jag arbetar. Kan du leka tyst eller vill du hellre leka i ett annat rum?”

ANNONS