Hon är Vallentunas nya musikalstjärna

Hanna Holmgren från Vallentuna spelar nunna i Sound of Music på Intiman.
Hanna Holmgren från Vallentuna spelar nunna i Sound of Music på Intiman.
Från repetitionen av Sound of Music på Intiman
Från vänster Sara Axelsson, Hanna Holmgren, Pierre Hagman.
Efter att ha axlat huvudrollen i Les Misérables tar Vallentunas musikalstjärna sig an nästa utmaning. I vår medverkan Hanna Holmgren i Sound of Music som sätts upp på Intiman i Stockholm.

Mellan de intensiva sångrepetitionerna hämtar Hanna Holmgren andan och svarar på några frågor om hennes medverkan i Sound of Music. Det är två veckor kvar tills den klassiska musikalen har premiär på Intimans teaterscen vid Odenplan.

– Det är en musikalklassiker som de allra flesta känner till. Jag har inte haft någon relationer till den förut men historien är jättefin och det ska bli spännande att få göra den på scen, säger Hanna Holmgren, 27, som är uppvuxen i Vallentuna.

Övar in huvudrollen

Det är första uppsättningen på en teaterscen i Stockholm för Hanna sedan hon blev professionell musikalartist. Efter att hon gick ut Balettakademin i Göteborg 2013, har det mest blivit medverkan i föreställningar på västkusten och i Småland. I höstas gjorde hon rollen som Eponine i Les Miserables på Kulturhuset Spira i Jönköping.

I Sound of Music spelar hon en av nunnorna i klostret dit huvudkaraktären Maria, kommer för att bli nunna. Men det är inte bara hennes egna repliker som hon måste öva in. Hanna är nämligen också stand-in till Sara Axelsson som spelar Maria om hon skulle behöva ställa in en föreställning.

– Jag har gjort det förut, i en annan produktion. Även om det är mycket att lära sig, är det samtidigt jättekul.

Från repetitionen av Sound of Music på Intiman

Från repetitionen av Sound of Music som har premiär den 9 februari på Intiman. Från vänster Sara Axelsson, Hanna Holmgren, Pierre Hagman. Foto: Jens Kristensson

Från Vallentuna

Totalt ska det blir 48 föreställningar under våren och dyker tillfället upp att göra rollen som Maria, blir Hanna inte ledsen.

– Nej, det kommer jag inta att bli, skratt.

– Men Sara och jag är väldigt goda vänner och vi har jobbat ihop tidigare. I bland får man spela de stora rollerna, och i bland är man mer i bakgrunden. Det är lite charmen med yrket.

Hanna har en fast adress i Göteborg som hon delar med sin sambo men växte upp i Vallentuna.

Vad har du för relation till Vallentuna i dag?

– Jag bor hos mina föräldrar i Vallentuna nu undertiden jag spelar Sound of Music. Men när jag inte är här, längtar jag alltid efter att flytta hit.

Vad brukar du göra när du är på besök?

– Man kan ju Vallentuna utan och innan. Men nu när vi firade jul, tog jag och min pojkvän en promenad längs Vallentunasjön, det är fantastiskt att gå där.

Blir du igen känd när du är ute och rör dig i Vallentuna? 

– Inte av andra än gamla kompisar från skolan, musikalgenren är ganska smalt i Sverige. Däremot har jag och min pojkvän pratat om att anordna en konsert eller föreställning i Vallentuna. Inget är bestämt ännu men finns en fin scen på Biblioteket.

Fakta

Hanna Holmgren

Ålder: 27 år

Bor: För tillfället hos sina föräldrar på Ekebyvägen i Vallentuna. Annars i Göteborg tillsammans med pojkvännen Thomas Petersson.

Yrke: Intresserade sig för sång och teater redan som femåring och valde senare i livet att satsa på att bli musikalartist.

Utbildning: Studerade på Balettakademin i Göteborg med inriktning musikal, tog examen 2013. Gick grundskolan på Hammarbacksskolan i Vallentuna.

Medverkat i: The Full Monty på Teater Storan i Falkenberg, Vi på Saltkråkan på Lisebergsteatern, Pippi Långstrump i Falkenberg, En Midsommarnattsdröm på Köpstadsö. Varit solist och ensemblemedlem i Music of the Christmas Night i Falkenberg, Garbo’s Unforgetable, Trettondagskonsert på Karlstad CCC, Festkväll och Jultrad-i-ton på Göteborgsoperan. Hon har även gjort Les Misérables på Wermland Opera och Kulturhuset Spira i Jönköping.

Aktuell: Spelar nunna i nya uppsättningen av Sound of Music på Intiman, i regi av Kålle Gunnarsson. Musikalen har premiär den 9 februari och spelas till 29 april.