Huddinge har badplatser för alla typer

Vårbybadet, Mälaren.
Vårbybadet, Mälaren.
Flottsbrobadet, Albysjön.
Flottsbrobadet, Albysjön.
Sundbybadet, Orlången. Lotta Berggren och Eva Källström passar på att njuta av eftermiddagssolen på bryggan.
Sundbybadet, Orlången. Lotta Berggren och Eva Källström passar på att njuta av eftermiddagssolen på bryggan.
Sjöängsbadet, Drevviken. Elin tar ett dopp med dottern Vilma.
Sjöängsbadet, Drevviken. Elin tar ett dopp med dottern Vilma.
Naturistbadet Magelungen.
Naturistbadet Magelungen.
Gömmarbadet, Gömmaren.
Gömmarbadet, Gömmaren.
Huddinge är minst sagt rikt på badplatser. Här finns allt från klippbad och långgrunda, barnvänliga stränder till naturistbad för den som vill näcka helt. Vill man ha variation finns det nya sjöar att bada i varje dag i veckan - vi har testat sex av dem.

Flera av badplatserna i Huddinge ligger fortfarande i dvala, och först den 21 juni drar badsäsongen i gång officiellt, enligt havs- och vattenmyndigheten. Men Mitt i:s reporter och fotograf ville redan nu testa utbudet och badade sig runt i sex av kommunens sjöar under två dagar – i både regn och solsken.

Vi började med en snabbkoll vid ett för tillfället slumrigt Vårbybad i Mälaren, och tog oss därefter vidare till Flottsbrobadet. Där var det inte många andra än några familjer kanadagäss som badade och de hade dessutom bajsat ner bryggorna.

Just fåglar har ställt till problem på badet tvärs över sjön i Fittja, där badplatsen stängts på grund av dålig vattenkvalitet.

Därefter gick turen vidare till Sundbybadet i Orlången, där Lotta Berggren och Eva Källström lapade sol ute på bryggan.

– Vi har inte badat i dag, men det är helt fantastiskt fint här ute. På sommaren kommer jag ofta hit, med då är det väldigt mycket folk här, säger Lotta Berggren.

Färden gick därefter mot Drevviken. På Sjöängsbadet var det mer livat med både barnfamiljer på stranden och skolbarn ute på bryggan. På klipporna tvärsöver stranden hade flera tagit plats i eftermiddagssolen. Den här badplatsen har kommunen planer på att förändra, men det troliga är att det sker först efter sommaren.

– Badplatsen ska breddas och göras större, och tanken är att både park och lekplats ska ses över, säger Christian Ottosson (C), ordförande i natur- och byggnadsnämnden.

Förändringen är en del i det badprogram som kommunen antog förra året, där man ska se över standarden på de kommunala badplatserna. I programmet finns också två nya badplatser; Kråkviksbadet vid Långsjön och Linatorpsbadet i Magelungen. Men i år finns det inte tillräckligt med resurser för att anlägga dessa, utan de skjuts på framtiden.

I stället begav vi oss till naturistbadet i Magelungen i Ågesta, Stockholmsområdets enda officiella i sitt slag. Där hade badsäsongen redan dragit i gång på allvar med mycket folk, även om besökare vittnade om att det är än större tryck under semestermånaderna.

Till sist blev det ett isande dopp i Gömmaren. Men med bara elva grader i luften och ösregn så kändes det nästan skönt att få bada i 15-gradigt vatten. Nu hoppas vi på bättre väder så badsäsongen kan börja på riktigt.

Simma lugnt!

Här hittar du badtestet.