Sur lukt och glatt humör på årets skiva

Kräft- och suströmmmingsskiva Sundbyberg 2018 surströmming centrum Sundbyberg
Filip Angeria från Nacka såg fram emot sin första portion surströmming för året.
– Det här är bara förrätten, säger Gunny Stocke om kräftorna – huvudrätten det är surströmmingen det.
Och hon var inte ensam. På 40 minuter hade 125 hungriga passerat mattältet – och kön ringlade lång.
Årets kräft- och surströmmingsskiva blev en folkrik tillställning i år igen.

Redan en halvtimme efter att Mikael T Eriksson (M), Kommunstyrelsens ordförande, hållit invigningstalet för årets kräft- och surströmmingskiva i centrum, så var det svårt att ta sig fram på Sturegatan. Men så brukar det ju också komma närmare 30 000 besökare till evenemanget varje år.

Knallar som sålde ost, korv, och fleecetröjor trängdes med Sundbybergsbor och tillresta som hade kommit för festen, för musiken och för den ruttna fisken.

Det var trångt värre på Sturegatan efter någon timme Foto:Maria Lilja

Jan och Gunny Stocke från Kungsholmen besökte festen för första gången och högg in på kräftorna som Lions langade ut.

– Detta är bara förrätten, det är surströmmingen som är huvudrätten, säger Gunny.

Att hon blivit en fantast av den udda rätten skyller hon på sina norrländska föräldrar.

Kräft- och suströmmmingsskiva Sundbyberg 2018 surströmming centrum Sundbyberg

Berit Axelsson och Ingemar Blomqvist högg in på kräftorna längs Sturegatan tillsammans med Jan och Gunny Stocke. Gott! blev betyget. Även om målet för kvällen var surströmmingen. Foto: Maria Lilja

Gunnys kusin, Berit Axelsson och hennes man Ingemar Blomqvist är dock inbitna Sundbybergsbor och har varit här varje år sedan 1984.

– Det är en så rolig tradition, man träffar mycket gamla barndomskompisar här. Jag tror nog den här dagen är mer populär än Vårmarknaden, säger hon.

kräftskivan sumpan

Många hungriga trängdes kring Lions bord. Foto Jonas Berge

– Skulle jag någon gång lämna Stockholms kommun, så skulle det vara för Sundbyberg, säger Jan Stocke och hyllar – som många andra – småstadskänslan som infinner sig i kommunen.

Boris, som spelade vackra melodier på glas längs Sturegatan, berättar att han lärt sig konsten i Ryssland. Foto: Maria Lilja

Poppis udda måltid

I takt med att musiken ökar från scenen i änden av Sturegatan så ökar också doften av surströmmingen.

Lions langade ut sin första portion här vid klockan 17 och 40 minuter senare har 125 personer fått sig en papptallrik med surströmming, potatis och rödlök.

En delikatess enligt många. Foto: Maria Lilja

En av dem som åkt långt, och även köat en bra stund, är Filip Angeria som rest från Nacka.

– Jag har ätit det en gång tidigare, men det är premiär för i år. Jag tycker det är en kul upplevelse, berättar han.

Kräft- och suströmmmingsskiva Sundbyberg 2018 surströmming centrum Sundbyberg

Filip Angeria avskräcks inte av doften och såg fram emot sin första portion surströmming för året. Foto:Maria Lilja

Inne i tältet slår Guy Rosell spik efter spik i de gula burkarna innan han öppnar dem med en stor konservöppnare och häller ut spadet i en hink.

– Vi brukar nog langa ut närmare 400 portioner en sådan här dag, berättar han.

Kräft- och suströmmmingsskiva Sundbyberg 2018 surströmming centrum Sundbyberg

Guy Rosell langar ut surströmming ihop med Lions år efter år. Foto:Maria Lilja

Han var med i Lions i Sundbyberg i ett år innan han flyttade till Roslagen och gick med i föreningen där.

– Men de ringer här i från varje år och ber mig komma hit för jag är en sån jävel på att öppna burkar, skrattar han.

Kräft- och suströmmmingsskiva Sundbyberg 2018 surströmming centrum Sundbyberg

I en av hoppborgarna på torget röjde kusinerna Edith (elefant) och Elsa (zebra) loss. Foto: Maria Lilja