Quick-fallet blir humorshow på Scalateatern

Ola Aurell (till höger) gör en humorshow om Thomas Quick med komikern Isak Jansson.
Ola Aurell (till höger) gör en humorshow om Thomas Quick med komikern Isak Jansson.
Kan man skämta om vad som helst? En kanske sliten fråga som ändå känns oundviklig när Ola Aurell och Isak Jansson gör en humorshow om Thomas Quick.
– Quick-fallet är en farsartad och komisk situation i grund och botten, säger Ola Aurell.

Premiären klarades av redan i förra veckan på Scalateatern i Vasastan.

– Det gick hem som det skulle. Även bland kulturtanter och psykologer som fanns i publiken träffade det rätt. Det verkar inte ha varit alltför osmakligt, säger Ola Aurell, som gör showen tillsammans med komikern Isak Jansson.

Att göra humor om den man som länge ansågs vara Sveriges värsta seriemördare, men som sedan frikänts från alltihop, kräver sina avvägningar.

– Det finns anhöriga i det här och de skojar vi inte om. Men grundsituationen är komisk, med en väldigt förvirrad människa som hittar på osannolika brott som sedan alla runt omkring honom gör sitt bästa för att tro på, säger Ola Aurell.

Hur har du själv följt rapporteringen kring Quick?

– Mest engagerad blev jag efter att ha läst böckerna av Hannes Råstam och Dan Josefsson. Hur illa det kan bli med det här grupptänkandet som fanns på Säter. Det finns en absurditet i hela apparaten runt honom. Hur han får åka på permission till Stockholm, det är som att ingen på Säter heller riktigt trodde på att han verkligen hade mördat alla de här personerna.

Gillar du att testa gränserna för det acceptabla inom humorn?

– Naturligtvis finns en lockelse i dag. Jag jobbar ju ibland med morbid humor som rör sig lite utanför trevlighetszonen. Samtidigt är det här inte unikt, gå på vilken stand up-klubb som helst och det skämtas om grövre saker än det här.

Du bor på centrala Kungsholmen, ger stadsdelen dig några uppslag till humor?

– Inte direkt. Kungsholmen är väl mest känt för att vara lite tråkigt och lagom. Det kanske är så att jag är ganska tråkig privat medan jag får utlopp för att testa saker inom humorn.

Foto: Pressbild

Fakta

Fler chanser att se "Quick - en humorshow"

Quick – en humorshow om Sveriges ”värsta” seriemördare går på Scalateatern 8, 20 och 22 februari.

Under februari och mars är föreställningen också ute på turné runt om i Sverige.

Ola Aurell har gett ut fyra album med humoristiska visor, det senaste kom i höstas och heter Till bords med Herr Aurell. Han har också medverkat i Allsång på Skansen.