Nu kan husdjuren få hjälp på hemmaplan

veterinärbesök järfälla djurklinik
Katharina Meder klipper klorna på golden retrivern Bonty hemma hos familjen Björling.
Bara i år har nästan 200 nya företag startats i Järfälla. Ett av dem är Järfälla djurklinik, som blir kommunens första stora veterinärklinik. Vi följde med på ett hembesök.

På golvet hos familjen Björling ligger golden retrievern Bonty på golvet och blir undersökt av veterinären Katharina Meder.

Hon och hennes sambo Rikard Mothander har just startat Järfälla Djurklinik, och medan lokalerna ställs i ordning gör Katharina Meder hembesök tillsammans med djurvårdaren Melanie Leipälä.

– Det är bäst att fila lite eller klippa klorna en gång i månaden, säger Katharina Meder till husse Anders Björling.
Bonty får också ett DHPPi-vaccin, som skyddar mot en rad virus som hundar riskerar att drabbas av.

Anders, som är döv, har Maria Björling till hjälp – hon teckenspråkstolkar hela samtalet.


 

Veterinär Katharina Meder och djurvårdaren Melanie ­Leipälä ute på hembesök. Foto: Lucas Brischetto

 


Efter att ha vaccinerat och gjort en enklare undersökning kan Katharina Meder konstatera att Bonty mår bra.

– Han mår jättebra, han måste bara gå ner i vikt lite. Eftersom han är kastrerad minskar hans ämnesomsättning och då måste han äta lite mindre, säger Katharina Meder.

Anders Björling har själv just gått i pension och planerar att börja cykla med Bonty, så att båda två kan få motion. Bonty är fem år gammal, ”i sina bästa år” enligt Katharina Meder, och har fortfarande mycket spring i benen. Men under undersökningen och klippningen är han väldigt tillmötesgående.

– Bonty är alltid så här lugn. Han vet att vi är döva, så han skäller inte så mycket heller, berättar Gudrun Björling.

Sedan Katharina Meder och hennes sambo Rikard Mothander annonserade på Facebook om att en ny djurklinik skulle öppna i kommunen har de blivit nerringda dagligen. Katharina Meder har redan varit ute på över 40 hembesök runt om i Järfälla, och på Facebook har kliniken över 800 följare.

– Responsen har varit otroligt positiv och över förväntan eftersom vi bara skrivit på Facebook om kliniken. Katharina har haft fullt upp om dagarna, säger Rikard Mothander.


 

Bonty tog undersökning med ro. Foto Lucas Brischetto

 


Katharina Meder har varit veterinär länge, och jobbat i nio år på en klinik i norrort. Hennes sambo Rikard Mothander har däremot ingen erfarenhet av arbete med djur. Han har drivit ett företag i bildelsbranschen med sin bror, och är ansvarig för den ekonomiska biten på kliniken.

– Vi har pratat i flera år om att starta en klinik men det har aldrig känts som att det varit rätt tillfälle. Men det där ultimata tillfället kommer ju aldrig, så nu tog vi bara beslutet och när vi hittade lokalen gjorde vi slag i saken, säger Rikard Mothander.

Kliniken, som öppnar andra helgen i juli, ligger i korsningen Järfällavägen-Frihetsvägen, i samma byggnad som bland annat Friskis & Svettis och Utbildningscentrum. Det blir den enda djurkliniken i Järfälla.

– Det har funnits ett glapp mellan Spånga och Väsby, och därför tror jag responsen blev så stor, säger Rikard Mothander.

Genom att ha en lite mindre klinik tror Rikard Mothander att de både kan hålla ner priserna och locka fler kunder genom att kännas närmare och mer familjära.

– Folk ringer och pratar om sina djur som om det vore deras barn. De är väldigt måna om djuren. Här blir det mer personligt än på de stora kedjornas kliniker. Fyra, fem i personalen i stället för tjugo. Det tror jag folk uppskattar, säger Rikard Mothander.

250 kvadratmeter klinik

Problem med bygglov har gjort att kliniken inte kunnat öppna förrän nu.
Men när den väl är igång förväntas kliniken kunna ta hand om nästan alla Järfällabors veterinär­behov.

Sammanlagt är det omkring 250 kvadratmeter lokal, som ska rymma operationssal, behandlingsrum, röntgenrum och ett separat rum för avlivningar.

– Det blir en stor investering. Från början hade vi inte tänkt satsa så här mycket, men vi vill inte öppna kliniken och känna att vi måste skicka vidare kunder till andra kliniker, utan nu satsar vi på att vara kompletta, säger Rikard Mothander.

Det enda kliniken inte kommer att kunna hantera är stora operationer som kräver att djur blir kvar över natten, och vissa behandlingar som kräver specialistkompetens.

I övrigt ska Järfällaborna nu kunna sköta sina veterinärbehov i Jakobsberg.

Hittills har Järfälla Djurklinik inte tagit något extra betalt för att göra hembesök. Men när kliniken öppnar ska den bemannas av tre veterinärer och två djurskötare, och mesta delen av arbetet ska då ske på plats. Hembesök lär fortfarande bli aktuella, särskild när det gäller fall som Anders och Gudrun Björlings, där tolkbehov finns.

Det kan också gälla till exempel avlivningar, där familjer kan föredra att avliva husdjur i hemmet framför att göra det på kliniken.

– Vi kommer nog bli tvungna att ta betalt för den extra arbetstiden det tar att åka runt på hembesök. Men om det rullar på som det gör nu kanske vi kan behålla det kostnadsfritt, säger Rikard Mothander.

Fakta

Andra djursjukhus i Norrort

Evidensia djursjukhuset Västerort (Spånga)

Hässelby veterinärpraktik (Spånga)

Rinkeby djurklinik (Spånga)

Sollentuna djurklinik (Sollentuna)

Sollentuna veterinärklinik (Sollentuna

Solna djurklinik (Solna)

Bromma djurklinik (Bromma)

Stockholms djurklinik (Bromma)

Väsby djursjukhus (Upplands-Väsby