ANNONS

I mordbrännarens spår

Genom att ta mer hjälp av brandkåren kan polisen bli bättre på att utreda bränder, hävdar författaren och brandingenjören David Widlund.
Genom att ta mer hjälp av brandkåren kan polisen bli bättre på att utreda bränder, hävdar författaren och brandingenjören David Widlund.
”Gryningspyromanen” misstänks ha anlagt bränder som kostat samhället över en miljard kronor.

I en ny bok undersöker nyblivna Sundbybergsbon David Widlund varför han inte fälldes tidigare.
ANNONS

David Widlund tar emot i sin ljusa lägenhet där han nyligen har flyttat in. När han och sambon skulle flytta lät de renovera lägenheten och det luktar fortfarande nymålat. Första intrycket av Sundbyberg är gott.

– Det är underbart att det är gott om parkeringsplatser. Jag var van vid Kungsholmen där man alltid fick leta plats.

I dagarna ger David Widlund ut boken ”Gryningspyromanen” tillsammans med skribenten Jörgen Pettersson. Boken handlar om Ulf Borgström som i media fick namnet gryningspyromanen. Den i dag 48-årige mannen har enligt polisen misstänkts för upp emot 200 anlagda bränder sedan 90-talet.

Bränder, polisutredningar och rättegångar som beräknas ha kostat samhället över en miljard kronor.

Ulf Borgström har dock bara fällts för två försök till mordbrand och en grov mordbrand. Sommaren 2011 dömdes han till åtta års fängelse. Domen gällde en brand i ett flerbostadshus i Ystad. Borgström fälldes på grund av tekniska bevis, vittnesuppgifter och starka indicier.

Allmänheten kunde andas ut och bränderna minskade. Från 2010 till 2011 halverades antalet bränder i fem berörda Skåne-kommuner, enligt polisens statistik som redovisas i boken.

Brandingenjören David Widlund har varit både räddningsledare inom brandkåren och brandutredare. Långt innan gryningspyromanen dömdes hade han börjat fundera på att skriva en bok om honom.

– Hur var det möjligt att han kunde gå fri? Han var misstänkt för så många bränder men blev aldrig fälld. Jag funderade på hur han blev så här och hur hans hat mot samhället väcktes.

I boken beskriver författarna Ulf Borgströms uppväxt som enligt deras underlag kantats av psykisk- och fysisk misshandel, mobbning och missbruk. Författarna har inte talat med huvudpersonen själv utan har intervjuat folk i hans omgivning och experter, samt gått igenom utredningar och domar.

ANNONS

I boken fastslås att Ulf Borgström inte är en pyroman. Det begreppet stämmer egentligen in på få som anlägger bränder. Författarna menar att han är en mordbrännare som drivs av hat mot ett samhälle som han upplever har svikit honom.

En orsak till att bevisen mot Borgström brann upp är räddningstjänstens släckningsmetoder.

– En släckningsmetod går ut på att slänga ut grejer. Det gör att det blir svårare att hitta brandorsaker och kan förstöra bevis.

Enligt David Widlund är det vanligt att poliser som utreder bränder bara har gått en treveckorskurs.

– Polisens brandutredare har inte utbildning i elektronik och för lite kunskaper i att utreda bränder.

Bara cirka 4–6 procent av alla anmälda mordbränder leder till domslut. Andelen skulle kunna vara högre anser David Widlund som i boken bland annat föreslår att polis och åklagare i större utsträckning bör ta hjälp av brandkåren i brandutredningar.

Advokaten Matts Johnsson har i många år varit Borgströms försvarare. Han vänder sig mot epitetet ”Sveriges värsta mordbrännare”.

– Så vitt jag känner till finns det inga kvarstående misstankar mot Ulf Borgström. Att kalla honom Sveriges värsta mordbrännare tycker jag är magstarkt. Då har man inte tagit till sig principen att man är oskyldig tills man är dömd.

Han var misstänkt för så många bränder men blev aldrig fälld . Jag funderade på hur han blev så här och hur hans hat mot samhället föddes.David Widlund

Fakta

Gillar att träna och genomförde klassikern under 2011

Namn: David Widlund.

Ålder: 36 år.

Bakgrund: Uppväxt i Järfälla, Flyttade till Åland vid 16 års ålder, bor sedan någon månad tillbaka i Sundbyberg.

Yrke: Utbildad brandingenjör och elektriker. I februari börjar han som brandstrateg på Lokum med ansvar för brandskydd på landstingets sjukhus.

Fritid: Gillar att träna. Avslutade i juni 2011 en så kallad klassiker, Vätternrundan, Vansbrosimningen, Vasaloppet och Lidingöloppet. ”I normala fall tränar jag för välmående. Men det var en kul utmaning.”

Aktuell: Ger ihop med Jörgen Pettersson ut boken ”Gryningspyromanen – Från mobbad tonåring till Sveriges värsta mordbrännare”.