Nu är Iiris på allas läppar

iiris
Iiris Viljanen skriver personliga texter som hon ofta pratsjunger eller rappar. Sångerna är ofta mörka, men också med en svart humor.
Iiris
Iiris Viljanen har varit med och givit ut fyra skivor de senaste åren. Hon gav ut en instrumental platta i våras, men det här är första soloalbumet där hon sjunger.
Hon sjunger om sjukdom, kärlek och uppbrott vid Årstavikens strand. Allt på säregen österbottnisk rap till sällsamt vacker pianomusik.
Sångerskan och Årstabon Iiris Viljanens skiva Mercedes har tagit kritikerna med storm.

Denna sista vår försöker jag nu hanka mig fram
jag letar efter bävrarna vid Årstavikens strand

Höstens skandinaviska popsingel. Så skrev Andres Lokko om ”Årstavikens strand”. Iiris Viljanens platta ”Mercedes” som släpptes i slutet av oktober har fått fina recensioner och just nu dyker hennes namn upp överallt. Tisdag 8 november står hon på Södra teaterns scen med Mattias Alkberg och sedan drar hon på turné som förband åt Emil Jensen och medverkar dessutom som musiker på Uje Brandelius föreställning.

– Det känns jättekul. Jag har liksom inga förväntningar. Jag är själv nöjd med skivan och det känns kul om andra tycker om den. Jag är väldigt glad över den ljudvärld vi har skapat till varje låt, säger Iiris Viljanen.

Vi träffas på kafé Årstabo vid Årsta torg. Iiris Viljanen kommer från en liten by utanför Vasa i Österbotten, som hon lämnade som 18-åring för att plugga musik på en folkhögskola i Sverige. Sedan tre år tillbaka är hon Årstabo.

– Jag trivs här, jag gillar lugnet. Det är så nära till stan, man kan cykla överallt. Och samtidigt är det tyst. Jag är väldigt känslig för ljud, säger hon.

Fakta

Spelar på Södra teatern ikväll

Namn: Iiris Viljanen

Ålder: 28

Bor: Årsta

Yrke: Sångerska och musiker. Var tidigare en del av duon Vasas flora och fauna, men hoppade av innan albumet  ”Släkt med Lotta Svärd” släpptes. Gav i våras ut den instrumentala pianoskivan ”Kiss me, stupid”.

Aktuell: Med skivan ”Mercedes” som släpptes 26 oktober. Som förband till Emil Jensen och som musiker på Uje Brandelis föreställning. Är förband till Mattias Alkberg på Södra teatern den 8 november. Hoppas ge sig ut på egen turné med band i vår.

Iiris Viljanen är inte bara tonsäker musikaliskt utan även när det kommit till ord. Till vackert pianospel berättar hon tio små historier eller noveller, fyllda med fina och precisa detaljer. Personliga texter där hon tar upp ämnen som kanske vanligtvis inte avhandlas i popsånger; som pmds, sjukdom och saknaden efter en katt.

– Jag ville skriva om pmds, just eftersom det kanske inte har gjorts så mycket. Det kändes nervöst första gången jag skulle spela låten. Men jag har fått så mycket positiv respons både från kvinnor och män. Jag tror att många känner igen sig, säger Iiiris Viljanen.

Låter Årstavikens strand skrev hon först på finska och översatte den sedan till svenska. Det var då hon hittade sin ton. Hon pratsjunger ofta texterna på ett sätt som har beskrivits som österbottnisk rap.

– Jag vet inte vad jag ska kalla det, det har vuxit fram under lång tid. Jag bodde i Malmö en tid och lyssnade mycket på hip hop och inspirerades av det, jag gillar energin. Det är också en utmaning för mig. Jag måste få det att stämma med pianot. Jag är en person som behöver uppgifter och utmaningar.

Iiris Viljanen har spelat piano sedan hon var sju år och ser sig främst som musiker. Artistrollen har hon inte riktigt omfamnat ännu. Under perioder har hon dock tröttnat på musiken och funderat på om hon ska göra något ”vettigt” istället.

– Jag har sökt till psykologprogrammet och funderat på att bli tandläkare eller pianostämmare. Jag har pluggat och gjort inträdesprov, men då har jag fått sådan ångest att jag medvetet gjort dåligt ifrån mig för att inte komma in. För jag vill ju inte egentligen. Nu känns det lite lugnare. Jag är ganska bra på det här och jag har förstått att min musik kan vara viktig för andra.