Italiensk romantik – klar på 1,5 minut

Pizzor från Neapel på Meno Male på Roslagsgatan.
Giardiniera, med grönsaker och mozarella. Friterad pizza med nutella håller vad det lovar. Trevlig och ­enkel lokal. Det går utmärkt att skapa sin egen pizza. El Presidente­ är en pizza ­bianco.
På Meno Male bakas pizzan som i Neapel. Det är Italienromantik när den är som bäst.
Och här kan du komponera din egen pizza - precis som du vill.

– Det känns lite som att vara hemma hos någon, säger Gourmand när han satt sig till rätta vid bordet.

Gourmé nickar instämmande. De delar bord med två andra i den lilla ­lokalen. Maten och vinet har de beställt och betalat i kassan i det yttre rummet. I ett träskåp med utdragna lådor hämtar gästerna själva bestick och pizzaslice-skärare. Ovanpå skåpet står en kanna med bryggkaffe som det bara är att ta för sig av för den som vill efter maten.

Personalen är välkomnande och personlig och det är lätt att känna sig som en stamgäst redan vid första ­besöket.

Meno male är det senaste tillskottet på Roslagsgatan, som förvandlats till en restauranggata de senaste åren. Här är det Italienromantik när den är som bäst och pizzorna bakas som
i Neapel. Degen får kalljäsa i 72 timmar och gräddas sedan bara i 1,5 minut.

Pizzamenyn är inte lång (alla pizzor kostar 160 kr), men det går också att komponera sin egen pizza efter tycke och smak (145 kr plus 15 kr per till­behör).

Gourmé har beställt El Presidente som är en pizza bianco, det vill säga en pizza utan tomatsås. Mozzarella, pistagecreme och bresaola är en nötig och härlig smakkombination.

Gourmand äter en Giardiniera, en pizza toppad med aubergine, zucchini, kronärtskocka, sparris, portobello och ljuvligt rund och krämig mozarella.

Pizzadegen är väldigt god, men inte lika tunn och frasig som på en vanlig­ vedugnsbakad pizza. Trevligt nog före­slår dock personalen en doggybag och Gourmé är långt ifrån den enda som får med sig några slices i en ­pizzakartong.

För den som vill äta något lättare eller börja med en förrätt finns en utmärkt antipastotallrik. Kallskuret, bland annat en ljuvlig tryffelsalami, samsas med zuchhini, aubergine, kronärtskocka och oliver.

Gourmé och Gourmand har alltid en särskild efterättsmage och kan inte motstå Meno Males enda efterätt: ­Friterad pizza med nutella.

De delar på en halv portion. Friterade pizzakanter med socker som doppas i nutella är precis som det låter: Syndigt gott.

Fler recensioner och nyheter om mat och krogliv hittar du här.

Få stenkoll på helgen: Prenumerera på Mitt i Stockholms och Allt om Stockholms gemensamma nyhetsbrev Fredagspepp!

Fakta

Meno Male – så tyckte vi

Betyg: Gourmé: 3, Gourmand: 4

Adress: Roslagsgatan 15, Vasastan.

Kök: Pizza som i Neapel. Goda pizzor med utmärkta råvaror.

Miljö: Hemtrevlig, välkomnande kvarterskrog värd en omväg.

Vegetariskt: Ja. Vegetarisk pizza och dessutom möjligt att kombinera sin egen favorit.

Pris: Pizzor 160 kr. Kombinera egen: 145 kr plus 15 kr per tillägg.