Italienska Aurora vill bli Solnas nya vardagsrum

Hemligheten bakom en bra italiensk pizza, enligt Victoria Loder? Sjysst surdeg.
Hemligheten bakom en bra italiensk pizza, enligt Victoria Loder? Sjysst surdeg.
Victoria och Andreas är kockparet som längtat efter en italiensk krog i Solna.
Nu har de öppnat en själva, på Storgatan.
– Vi vill att man ska känna sig hemma, säger Victoria.

Dofter av vitlök och kryddor möter oss när vi kliver in på nya Aurora på Storgatan. Lokalen, som tidigare huserade pizzerian Big Street, har fått sig en rejäl makeover. Matsal, kök, väggar – rubbet är nytt.

Victoria Loder tar ut en nygräddad pizza ur ugnen och toppar med parmesan och olivolja.

– Tomatsåsen är viktig, vi gör den på italienska delikatesstomater. Och degen! Vi använder surdeg och har experimenterat fram ett bra recept. Man kan använda samma surdeg i flera år, den blir bara bättre och bättre, intygar Victoria.

Pizzor och pastarätter präglar menyn. Alla viner är italienska. Foto: Anna Z Ek

Ägarna Victoria Loder och sambon Andreas Jansson är båda kockar. Foto: Anna Z Ek

Förutom pizzor finns pasta och kött på menyn.

– Att köra på italienskt var självklart för oss, det är det vi vill ha när vi äter ute. Och vem älskar inte pizza och pasta? säger Victoria, som också är en åttondels italienska.

Nyinflyttade i Solna

När paret Victoria, 21, och Andreas Jansson, 31, flyttade till Solna för ett år sedan började de direkt äta sig igenom stan. De är kockar båda två, med meriter som Operakällarens bakficka och Grand hotel.

Rigatoni Manzo med ryggbiff. Foto: Anna Z Ek

Frutti di mare. Foto: Anna Z Ek

De upptäckte snart att det fattades något i deras smak.

– Solna har få bra restauranger. Här finns mest sunkhak och pizzerior. Vi saknade ett trevligt ställe där man kan slinka in på ett glas eller äta en god middag till ett bra pris, säger hon.

Mycket jobb

När Big Street skulle säljas slog de till. Victorias pappa har hjälpt till med renoveringen. Nu har de haft öppet i några dagar.

– Att ha eget innebär en massa jobb, men det är jättekul! Vi var verkligen sugna på att testa att göra något ihop, så det är ett steg i både förhållandet och jobbet, säger Victoria.

Uteservering

Inför sommaren blir det uteservering. Till dess hoppas de locka in en matglad publik med sin italienska meny.

– Vi vill höja matnivån här i Solna. Målet är att folk ska komma hit från Stockholm också. Vi kan matlagning och vill ge folk en upplevelse. Vi vill vara som ett andra vardagsrum, man ska känna sig som hemma, säger Victoria.

Victoria med nutellapizza. ”Den här skulle jag kunna äta varje dag!”, säger hon. Foto: Anna Z Ek