Michael Nyqvist ville bli skådis som 10-åring

Michael Nyqvist blev 56 år.
Michael Nyqvist blev 56 år.
Här på Lidingö började den numera kända Hollywoodskådespelaren Michael Nyqvist sitt liv. I en ny dokumentär besöker han sitt barndomshem i Käppala där sanningen om hans föräldrar gjordes om till en hemlighet.

Det var på grusplanen utanför lägenhetshuset på Kolmårdsvägen som Michael Nyqvists mamma inte ville säga att han var adopterad. Något som ledde till ätstörningar och en rädsla för att inte veta vad man fick säga och vad man inte fick säga. Det var också på Lidingö, i stadshuset, som Michael Nyqvist började ta sina första steg mot att bli skådespelare.

Jag fick en känsla av, är det slut nu, ska jag dö?

I den nya SVT-dokumentären ”Michael Nyqvist – ett porträtt” blickar skådespelaren tillsammans med teveproducenten Susanne Cederberg tillbaka på sitt liv. Barndomsvänner intervjuas. Barn intervjuas. Gångsätraskolan där han ”försökte börja bli vuxen” besöks. Hela inspelningen var som att ringa till sin telefonsvarare, säger Michael Nyqvist.

Blev degraderad till snödriva

– Det var som att höra sin egen röst på ett skrämmande sätt. Jag fick en känsla av, är det slut nu, ska jag dö? Sedan var det väldigt hedrande och väldigt kul att få berätta om resan jag har gjort. Inte för att den är så speciell och märkvärdig. Men jag tycker att det är spännande att se hur vi tar hand om våra liv, vad som händer, och om vi hade önskat något annat.

I ”Flickan som lekte med elden”. Foto: Knut Koivisto/Nordisk Film

Långt före roller som Daniel Daréus i Så som i himmelen, Mikael Blomkvist i Millenium-serien och Kurt Hendricks i Mission Impossible, stod en pojke i 10-årsåldern utklädd till snödriva i Lidingö stadshus. Det var det första framträdandet som Michael Nyqvist gjorde på en scen.

– Jag var jättenervös. Jag började med huvudrollen men blev degraderad från Kung Björn till en snödriva. Det var då jag förstod att jag ville bli skådespelare.

Aldrig varit söder om Slussen

Fram till 18-årsåldern fanns det mesta i livet på Lidingö. Det var här som Michael Nyqvist gjorde bort sig i skolan, här som han gick på fester och här som han upplevde kärleksvåndor och prestationskrav.

Michael Nyqvist på Lidingö.

I Michael Nyqvists barndomskvarter på Lidingö under inspelningen av porträttet. Pressbild: Susanne Cederberg/SVT.

– När jag började på den första teaterutbildningen på folkhögskola hade jag aldrig varit söder om Slussen. Det var inte att jag var en Östermalmssnubbe. Det var bara som att man hade allt här ute. Det var som en sluten liten by på något sätt.

Vad känner du när du kommer till Lidingö i dag?

– Jag blir glad. Jag har alltid associerat Lidingö med vackert. Det finns någon skönhet här, med ekarna och naturen. Om jag åker till Lidingö i dag så är det helst ut i skogarna.

”Michael Nyqvist – ett porträtt” sändes på söndagen den 16 oktober 2016 på SVT.

Bildspecial: Så minns vi Michael Nyqvist