ANNONS

Jarmo gör succé i Finland

Den råbarkade finnen Jarmo från humorprogrammet Bastuklubben har blivit en dundersuccé i Finland. Bakom karaktären står den folkkäre komikern Johan Petersson.
ANNONS

Just nu befinner sig Segeltorpsbon Johan Petersson på Aruba i Västindien, där han spelar in fjärde säsongens sista avsnitt av Café Bärs.

– Vi har Peter Settman som den onde tv-chefen i serien och han försöker sälja Café Bärs till en riskkapitalist på Aruba. Vi har åkt till Aruba för att stoppa försäljningen. Du får nypa dig riktigt hårt i armen för att förstå att det här är på riktigt. Vi har precis spelat in barscenen, som vi brukar göra i Spånga, men nu har vi en uppbyggd palm, det turkosa havet och den perfekt kritvita sandstranden i bakgrunden, säger Johan Petersson.

Snart sänds humorprogrammet Bastuklubben med machomannen Jarmo i huvudrollen i finsk tv.

Bastuklubben började som en sketch i humorprogrammet Partaj. Parodin utgår från en finsk byggvaruhuskedjas reklamfilm med Jarmo Mäkinen i huvudrollen.

– Hela payoffen är att nu är det slut med sladdriga fogsvansar för nu kommer den riktiga finska byggvaruhandeln till Sverige. Jag tyckte att vi kunde göra den snäppet värre. Säga vad de egentligen menar, att nu är det slut på meseriet.

I Sverige och Finland finns en lång tradition av att driva med varandra. Den finska och svenska mannen framställs ofta som varandras raka motsatser.

Sketchen om den ruffiga finnen Jarmo spreds till Finland via You­tube och blev snabbt en succé.

– Vi fortsatte att göra sketcher i våras och sedan tyckte kanalen att vi kunde göra ett helt humorprogram av det, då gjorde vi det som en skrattspegel mot Sverige. Vi ­leker med svenska företeelser som Melodifestivalen och vår vilja att prata om allt.

Bastuklubben har även väckt debatt i Finland – om den moderne finske mannen.

ANNONS

– De frågade mig om det här är bilden av mannen i dag som går på finska gator. Det är intressant och välgörande att vi först skrattar åt det och sedan diskuterar huruvida bilden stämmer med verkligheten. Är vi homofoba machomän som inte har utvecklats någonting, utan fastnat i ett mönster?

Finländarnas bild av svenska män är att vi är bögar, enligt Johan Petersson.

– Det finns en konservatism som vi inte känner igen. De har en väldigt begränsad invandring och inflyttande från andra länder, ”vi stänger dörren för att inte ryssen ska komma in”. Jag vet inte om det är därifrån det kommer. De vårdar sitt eget och priset för det är kanske att de stänger ute influenser från andra och tankar som är åt det öppnare hållet. Det är bara en lekmannateori jag har slagit ihop.

Fakta

Komikern Johan Petersson – alias Jarmo

Namn: Johan Petersson.

Ålder: 45 år.

Bor: Villa i Huddinge.

Familj: Fru och två barn.

Yrke: Skådespelare och programledare, producent och programutvecklare.

Karriär: Inledde karriären 1992 som programledare för Disneyklubben tillsammans med Alice Bah och Eva Röse.

Aktuell: Med humor­programmet Bastuklubben som sänds på Kanal 5 och i Finlands motsvarighet senare i oktober.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.