Jazzföreningen förlorar statligt stöd

Jazzmusik
Tyresö Jazz & Blues Club mister sitt statliga stöd.
Tyresö Jazz & Blues Club – och andra jazzföreningar – mister statligt stöd.
– Det kommer som en blixt från klar himmel, säger Leif Löf, ordförande i föreningen.

Statens kulturråd har i år centralt fördelat verksamhetsbidragen till landets musikarrangör i stället för att som tidigare år låta Riksförbunden – som Svensk Jazz – fördela pengarna, skriver TT.

Vissa arrangörer får pengar för första gången, medan andra som tidigare har fått stöd blir utan. Ett 70-tal jazzföreningar fick bidrag förra året. I år mister minst 13 av dem stödet, skriver TT. Tyresö Jazz & Blues Club är en av dem.

 Vi vill hålla en hög kvalité och vill ge skälig ersättning

Leif Löf, ordförande i jazzföreningen, fick veta det i förrgår. Han fick ingen förklaring till beslutet.

– Vi är besvikna. Det kom som en blixt från klar himmel. Så länge jag har varit ordförande, i åtta tio år, har vi fått statligt bidrag. Vi räknar med det. Man kan undra på vilka premisser vissa får bidrag och andra inte.

Hur påverkar det här er?

– Vi kommer inte kunna ta in lika duktiga musiker som vi har haft tidigare. Vi vill hålla en hög kvalité och vill ge skälig ersättning, vilket också är viktig för jazzen som sådan, att inte utarma den. Man kan fundera om det är bättre att lägga ner verksamheten om man inte kan ha en hög kvalité och ge tillräckligt med pengar.

Förra årets kulturförening

Tyresö Jazz & Blues Club får in pengar på flera sätt, bland annat via kommunen och medlemsavgifter.

– Vi brukar gå ungefär plus minus noll.

Kulturföreningen, som förra året korades av kommunen till Årets kulturförening, har mellan åtta till tio spelningar om året. Det statliga bidraget brukar ligga på cirka 30 000 kronor, vilket ungefär är kostnaden för två konserter, berättar Leif Löf.

– Det program som är spikat kommer inte att förändras men däremot är de sista konserterna inte bestämda. Där kommer vi inte kunna göra det vi har tänkt.

Ska utvärderas

Staffan Forssell är generaldirektör för Kulturrådet. Exakt varför jazzklubbarna inte får statligt stöd i år kan han inte svara på, skriver TT.

– Det här handläggs av väldigt kompetenta musiker och arrangörer. De är tungt rådgivande. Det är deras process som lett fram till beslutet som jag tar ansvar för. Men jag är inte med när de diskuterar, säger han till TT.

TT: Jazzen är ingen stor genre, är inte detta bekymmersamt?

– Det är alltid bekymmersamt när en duktig aktör söker och blir utkonkurrerad av ännu bättre ansökningar. Men vi har inte medel att dela ut till alla, och med duktiga konstnärer som hjälper oss att prioritera har vi kommit fram till den här ordningen.

Han säger att nyordningen ska utvärderas.