Johanna brinner för att få folk i rörelse

Johanna Ahlin hakade på zumbatrenden 2010 och har sedan dess gått en mängd utbildningar och instruerat zumba på flera ställen världen över.
Johanna Ahlin hakade på zumbatrenden 2010 och har sedan dess gått en mängd utbildningar och instruerat zumba på flera ställen världen över.
Allt eftersom har deltagarantalet ökat och nu dyker 150-200 personer upp vid varje tillfälle.
Allt eftersom har deltagarantalet ökat och nu dyker 150-200 personer upp vid varje tillfälle.
Vid det första zumbapasset för fem år sedan ösregnade det och 17 tappra kom till parken.
Vid det första zumbapasset för fem år sedan ösregnade det och 17 tappra kom till parken.
Johanna Ahlin har förlorat både mormor och moster i cancer. Nu ligger en annan nära släktigt för döden. Det gör att Johanna för femte året i rad ger upp sin semester och i stället kör gratis zumba i Sjödalsparken för att samla in pengar till barncancerfonden.

Johanna Ahlin satt och slötittade på tv-shop när hon såg hur de gjorde reklam för träningsformen zumba. Året var 2010 och hon hade efter 20 år som aerobic- och stepinstrukör tröttnat lite på sitt jobb.

– Jag kände att jag saknade dansen och när jag såg zumban på tv blev jag nyfiken och började googla. Jag hittade en utbildning jag ville gå och på den vägen är det, säger hon.

Nio zumbautbildningar senare har hon instruerat världen runt.

– Nu åker vi till Dubai för att fira min mans 40-årsdag och då passar jag på att instruera där också, säger hon.

I samband med en skilsmässa för snart tre år sedan bestämde hon sig för att lämna Huddinge och flytta tillbaka till hemstaden Norrköping.

Men hon har inte kunnat släppa sitt engagemang i zumban i Huddinge. Varje vecka under året åker hon upp för att hålla i sina ordinarie zumbaklasser och med start nästa lördag är gratis-zumban i Sjödalsparken tillbaka. Under nio lördagar får den som vill komma och efter fem somrar i rad har den blivit något av en tradition.

– Det jag gillar med zumba på det här sättet är att alla kan vara med. Det här är inte avancerat utan jag försöker bara få folk att röra på sig.

Den första sommaren dök 17 personer upp och det ösregnade genom hela passet. Därefter har deltagarantalet vuxit allt eftersom och nu kommer 150-200 deltagare vid varje tillfälle.

– Det är verkligen alla möjliga som kommer, och flera som passerar förbi rycks med. Det är en hel del barnfamiljer, men också många äldre. Förra året var den äldsta en 97-årig man, säger hon.

Johanna Ahlin gör samtliga sommarpass ideellt. Men sedan fyra år tillbaka har hon infört att de deltagarna som vill kan visa sitt stöd genom att bidra till en insamling till barncancerfonden.

– Jag gör detta för att min mormor och moster har gått bort i cancer, och nu ligger min svägerska på sjukhus och är jättesjuk. Jag tror att alla känner någon som har eller har haft cancer. Själv har jag fem barn och jag är livsrädd att någon av dem ska få cancer, säger hon.

Vi första insamlingen fick hon in 8 500 kronor. Därefter har summan vuxit stadigt och förra året lyckades hon tillsammans med deltagarna få ihop drygt 40 000 kronor. Den summan är också målet i sommar.

– Jag tycker att det är jätteviktigt att lyfta fram ämnet. Men samtidigt gör jag ju det här för att det är roligt att se folk bli så glada av zumban. När sista passet är slut det blir ofta så känslomässigt att jag bara står och grinar, säger hon och skrattar.

Fakta

Har gärna picknick i Lida

Namn: Johanna Ahlin.

Ålder: 37 år.

Familj: Gift med Stefan. De fem barnen Dexter, 1,5, Josefin, 8, Mikaela, 9, Nathalie, 14, och Jennife,r 15.

Bor: Norrköping, tidigare Snättringe i 15 år.

Gör: Regionchef för företag i fastighetsbranschen, driver eget inom zumba och kosthållning.

Aktuell: Leder zumba i Sjödalsparken varje lördag i sommar mellan den 2 juli och 27 augusti, klockan 10.30-11.30.

Huddingebo jag intresserad av: Semira Vikström, rektor på Visättra skola.

Smultronställe i Huddinge: Lida. ”Jag älskar att åka dit och picknicka, bada och bara strosa runt.”