Johanna skapar nya plagg av gamla

Johanna Gustavsson syr klänningar med dottern Penny.
Johanna Gustavsson syr förklädesklänningar tillsammans med dottern Penny.
Barn växer fort och kanske funderar du på att slänga de urvuxna tröjorna från förra hösten och köpa nytt. Satsa på att göra om dem till nya plagg istället tipsar skräddaren Johanna Gustavsson i Upplands Väsby.

– Min dotter hade en bamsetröja som hon älskade över allt annat. Då tyckte jag att det var synd att slänga den och sydde en klänning av den istället, säger Johanna Gustavsson.

Johanna är utbildad skräddare och har sytt kläder i många år. Men det var när hon fick sitt första barn för tre år sedan som intresset väcktes för att skapa barnkläder.

Under det senaste året har hon utvecklat en affärsidé där hon syr och säljer färgglada klänningsförkläden till barn. Tack vare att hon fick Upplands Väsbys kulturstipendium kunde hon sätta igång projektet – där hälften av intäkterna går till barncancerfonden.

Johanna Gustavsson och Penny i syateljén.

Klänningarna har ett hållbarhetstänk.

– De går att vända ut och in för att variera, och förlänga i axlarna när barnen växer. Jag vill att de ska passa till flera storlekar och att de ska hålla längre, säger Johanna Gustavsson.

Ett annat tips för den som vill tänka hållbart kring barnens höstkläder finns ett stort utbud av second hand för barn, både på nätet och i fysiska butiker.

Ira Cronemo äger och driver Twice for kids i Infra City. Just nu är det regnkläder, stövlar, overaller och andra ytterplagg som säljer stort.

– Det är en väldig stor trend med second hand till barn jämfört med USA där jag kommer ifrån. Många är miljömedvetna och det är snällt mot plånboken, säger hon.

Fakta

Johannas tips: Så håller barnens kläder längre

  • Laga jeansen med slitstarka och snygga tyglappar så får du ett plagg som ser ut som nytt.
  • Spara gamla plagg som inte används – de kan användas till att skapa nya.
  • Sy till en kjol så blir en gammal tröja en ny klänning.
  • Om du inte gillar att sy och laga själv – lämna in kläderna till en skräddare.
Fakta

Handla second hand

  • Gör ditt besök till en trevlig utflykt och ha gott om tid.
  • Ibland kan man få återvända flera gånger för att hitta rätt plagg.
  • Satsa på kläder av bra märken och kvalitet.
  • Välj en butik som är ren och doftar fräscht – då är varorna också rena och fräscha.
  • Prata med personalen – de kan hjälpa dig att hitta vad du söker.
  • Försök inte att pruta. Kom ihåg att ditt inköp (ofta) går till välgörenhet.

Hur klär du dig i höst?

Andreas Hniopek, 38, senior konsult inom it-management, Upplands Väsby
Jag jobbar i stan och där har vi klädkod att vi ska ha skjorta. Nu börjar det bli kallt så då blev det en kavaj också. På hösten har jag en trenchcoat till. Jag försöker ha färger som passar ihop så att jag kan hålla garderoben kort. På fritiden använder jag mycket outdoorskläder.
Irene Danso Boahene, 40, student och arbetar inom hemtjänst, Upplands Väsby
Jag har min egen stil, men tycker också om att hålla mig uppdaterad på trender. Jag gillar att klä mig snyggt och attraktivt. Jag använder mycket byxor men också långa kjolar. Vad jag tar på mig för dagen beror på humöret.