ANNONS

Josef har låtit fansen vänta

Josef Johansson släpper sin nya singel ”Blickar kan mörda” dagen innan prisutdelningen för Rockbjörnen.
Josef Johansson släpper sin nya singel ”Blickar kan mörda” dagen innan prisutdelningen för Rockbjörnen.
Att skriva en låt tar tid. För vissa tar det längre tid.

– Jag blir nog aldrig nöjd, säger Josef Johansson.

Nu är han nominerad till musikpriset Rockbjörnen.
ANNONS

Han är ung, bara 20 år, men vet vad han vill. Josef Johansson från Masmo har redan hunnit bli Ted Gärdestad-stipendiat, hans låt ”Baby, baby” har spelats varm på radion och han har tävlat i Melodi­festivalen.

– Jag ställde upp för att jag blev tillfrågad. Men jag var inte riktigt där under hela den där grejen.

På frågan varför vet han inte riktigt.

– Jag har ett bra självförtroende när det gäller min kreativa process. Men inte när det gäller att stå på scenen. Jag har nog lite scenskräck, säger han.

Samtidigt kan Josef Johansson inte tänka sig att någon annan ska framföra hans låtar.

– Det är ändå min musik, mina låtar. Och jag tycker det blir roligare och roligare att faktiskt stå på scenen.

Kanske har han en unik länk mellan sig och sina låtar, som han säger tar lång tid att skapa. Låten ”Blickar kan mörda” som släpps i nästa vecka tog 18 månader att få klar.

– Jag skrev låten och ville få hjälp med refrängen – så jag kontaktade Orup. Jag visste att han var en bra låtskrivare, men visste inte så mycket mer. Han var ju före min tid. Låten är min och Orups love baby.

Låten har fått växa fram och instrument har bytts ut. Plötsligt ville Josef Johansson ha med georgisk gitarr. Sedan en äkta fiol, i stället för samplade ljud. Efter att ha sett en film från Hongkong lades ytterligare ljud på – för att sedan skalas av. Josef Johansson spelar upp från datorn. Version ett. Version tre. Version nio.

ANNONS

– Jag tror musikbolaget Warner är ganska trötta på mig nu, säger han och skrattar. Men nu släpper jag låten. Fastän jag inte tycker den är klar. Ärligt hade jag velat ta bort lite gitarrspel.

Singeln släpps nu, men albumet är inte klart – trots att det skulle ha varit det i februari.

– Jag vet inte om det någonsin blir klart. Det känns viktigt att vända på varje sten, att ha tålamod. Jag känner inte någon iver att det måste bli klart.

Dagen efter att nya singeln släpps ska Josef Johansson befinna sig på Gröna Lund där han har chansen att vinna musikpriset Rockbjörnen i kategorin Årets genombrott. Priset delas ut av tidningen Aftonbladet, där tidningens nätläsare utser pristagarna.

– Att vinna spelar inte så stor roll – det ska gå bra för mig ändå. Och om jag vinner måste jag ju stå på scenen och hålla ett tal!

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.