ANNONS

Jovan Radomir: ”Rötter är en viktig pusselbit”

Jovan Radomir är tv- och koksboksaktuell.
Jovan Radomir är tv- och koksboksaktuell.
Hägerstensåsenbon och programledaren Jovan Radomir är tv- och kokboksaktuell – två projekt som båda handlar om att utforska sina rötter.
ANNONS

Hägerstensåsenbon Jovan Radomir är kanske mest känd för sin roll som programledare och programpresentatör på SVT.

Nu är han aktuell med sin nya kokbok ”Balkan – mat, människor och minnen” där recept varvas med personliga minnen och berättelser.

– Det är mer än en vanlig kokbok – här får man en historia, anekdoter och får lära sig varför rätterna finns. Jag vill berätta en historia om vad mina föräldrar tog med sig från Jugoslavien på 60-talet.

Intresset har växt

Redan 2011 släppte Jovan sin första kokbok på temat Balkan och det är ett faktum att han länge har fascinerats av arv och att utforska sina rötter från forna Jugoslavien.

Han upplever också att allmänintresset för mat från regionen bara har vuxit under de senaste åren – kanske delvis tack vare honom.

– Utan att skryta för mycket så tror jag att min första kokbok har varit bidragande till det. Det har poppat upp restauranger och foodtrucks med mat från regionen på senaste och jag tror att den har fått fler att inse att intresset faktiskt finns.

Kroppkakor – ett av recepten i Jovans nya kokbok ”Balkan – mat, människor och minnen”. Foto: SVT

Aktuell i tv

Förutom kokboken är Jovan aktuell i tv-rutan i höst med programmet ”När Olle mötte Sarri”.

ANNONS

Även här är det ämnet rötter som avhandlas när han och skådespelaren Olle Sarri beger sig ut på en roadtrip i Sápmi i jakt på Olles släkthistoria.

Jovan och Olle är kompisar sedan långt tillbaka och det var när han en dag frågade om efternamnet Sarri som fröet till den nya tv-serien planterades.

Det visade sig nämligen att Olle inte visste så mycket alls om sina rötter, men gärna ville veta mer.

– Då gick min hjärna igång. Jag känner personligen att om man känner till sina rötter vet man också hur man ska ta sig in framtiden och föra det vidare. Det är en viktig pusselbit, säger han.

De presenterade programidén för SVT, som nappade.

Känslosamt

Programmet spelades in i våras och utgår från Kiruna. I tre halvtimmesavsnitt får tittarna följa de två kompisarna och deras jakt på Olles arv – något Jovan beskriver som en inre resa för dem båda.

– Det finns många likheter mellan mina rötter från Balkan och den samiska kulturen. Det har varit spännande och roligt men även sorgset.

Ett speciellt minne är när de står i en korsning i Kiruna och letar efter platsen där en bastu tillhörande en av Olles släktingar ska ha legat. När de insåg att de hade hittat rätt blev det känslosamt.

– Då kom det ifatt en. Även faktumet att Olle gärna hade upplevt det med sin bror eller far, men nu stod där själv. Det var gripande.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Liljeholmen Älvsjö Hägersten direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.