Kika in hos kadetterna på Karlbergs slott

Skoladjutant Anders Lütz visar Rikssalen, slottets förnämsta rum.
Skoladjutant Anders Lütz visar Rikssalen, slottets förnämsta rum.
De tre kronorna i Rikssalens parkett visar att härifrån har riket en gång styrts.
De tre kronorna i Rikssalens parkett visar att härifrån har riket en gång styrts.
Stuckaturen i Rikssalen är något utöver det vanliga.
Stuckaturen i Rikssalen är något utöver det vanliga.
Kadett Tim Löv vid Höga Rådets minnessten. Höga Rådet är skolans elevråd.
Kadett Tim Löv vid Höga Rådets minnessten. Höga Rådet är skolans elevråd.
Hedvig Eleonora var syster till Karl XIII och gift med Fredrik I.
Hedvig Eleonora var syster till Karl XIII och gift med Fredrik I.
Nej, sidan som vetter mot Karlbergskanalen är slottets baksida. Här är framsidan!
Nej, sidan som vetter mot Karlbergskanalen är slottets baksida. Här är framsidan!
Kan du se konstnärens bus i dekoren? :)
Kan du se konstnärens bus i dekoren? :)
Norra Pelarsalen har i alla tider varit en sal för studier. Till höger Karl XII:s byst.
Norra Pelarsalen har i alla tider varit en sal för studier. Till höger Karl XII:s byst.
Inklämt mellan Karlbergskanalen, Essingeleden och järnvägen ligger det sockerbitsvita Karlbergs slott. Men trots sitt centrala läge är det för många okänt vad som döljer sig därinne.
Det är i och för sig inte så konstigt, då bara delar av slottet är öppet för allmänheten.
Men Mitt i Solna fick gå runt på en slottstur. Häng med!

Det ska nog också sägas på en gång – när det begav sig så var inte läget särskilt centralt. Då, på 1600-talet, var den här delen av Solna rena vildmarken. Här fanns bara skog, rövare och banditer.

Men ändå, en idealisk plats att anlägga ett pampigt slott på, tyckte Gustav II Adolfs halvbror Carl Carlsson Gyllenhielm. Han köpte upp tre socknar i Solna och påbörjade bygget 1630. Men det skulle visa sig knepigare än man trott.

– Slottet ligger i en sluttning. Man ser det inte utifrån, men det är en brant backe precis under. Man fick gräva rejält för att få till en bra grund, berättar skoladjutanten Anders Lütz.

Han är klädd i uniform och tar emot oss en solig vårdag. Inomhus är det desto dunklare när vi skrider in i slottets förnämsta rum, Rikssalen. I mitten av det enorma parkettgolvet finns tre kungakronor inkilade.

– Det är ett tecken på att Svea rike en gång har styrts härifrån. Härifrån utgick makten att regera landet, berättar han.

Kung och regering flyttade hit

Det var efter den stora slottsbranden i Gamla stan 1697, då slottet Tre Kronor brann ner, som kung och regering tillfälligt flyttade hit.

I dag har dock slottet ett helt annat användningsområde. Det inhyser nämligen sedan 225 år världens äldsta militärakademi. Här går i dag 130 stycken kadetter för att utbilda sig till officerare.

Alla kadetter, cirka 30 procent är kvinnor, bor och pluggar på slottsområdet, och hela utbildningen är betald av Försvarsmakten.

Om här förr lärdes ut mycket om krigskonst är man i dag mer inriktade på fred.

– Att bli officer handlar om att värna Sveriges säkerhet och suveränitet. Men under utbildningen läser man också mycket om konflikthantering och får koll på hur världen ser ut, säger Anders Lütz.

Kadett Tim Löv vill bli officer

Tim Löv, 23, kommer från marinen och siktar på att bli nautisk officer.

– Då kan jag jobba på minröjningsfartyg. Det finns 60 000-100 000 minor kvar i Östersjön som måste rensas bort, berättar han.

Åter till Rikssalen.

Tre gånger per år anordnas här baler för skolans kadetter. Att bli officer handlar även om vett och etikett, menar Anders Lütz.

– Här har man anordnat baler sedan skolan grundades. Det handlar dels om social träning men också om att föra vidare och värna statsskickets traditioner, säger han.

En spökande kungamoder

Precis som i alla gamla hus finns även här ett slottsspöke med en pikant historia. 1693 låg Karl XII:s mor Ulrika Eleonora på lit de parade i Rikssalen då änkegrevinnan Lillie, som var hovmästarinna hos drottningen, kom ut för att ta ett sista farväl. Vakten utanför hörde röster inifrån rummet och öppnade dörren. Vid ett fönster satt hovdamen och kungamodern och pratade.

Vakten sprang ut för att hämta sin överordnade, men när man kom tillbaka till salen var Ulrika Eleonora åter i kistan, och av hovdamen fanns inte ett spår. Vakten dog tre dagar senare.

Då och då, även i våra dagar, kan besökare känna en beröring på axeln och att det smälls i ställföreträdande skolchefens rum.

Krigarkungen Karl XII själv fick en mer modest Lit de parade i ett angränsande rum.

– Han hade krigat upp alla pengar och satt sprätt på för mycket, så man tonade ner det hela, säger Anders Lütz.

Slottskapellet en plats för ro

I en av flyglarna vid inre borggården på slottets framsida (japp, sidan som vetter mot Karlbergskanalen är faktiskt baksidan) finns ett litet slottskapell.

– Varje slott med självaktning har en kyrka. Här får Försvarsmaktens anställda gifta sig eller hålla dop. Väntetiden är ofta över ett år. Men vi håller aldrig begravning här, berättar Anders Lütz.

Här hålls varje måndag en lunchandakt för kadetterna och anställda, för en stunds betraktelse. Efter terrordådet hölls en mycket välbesökt andakt.

På kapellets väggar finns tavlor med olika namn uppskrivna.

– Det är namnen på fallna för detta kadetter som utbildats vid skolan, och som har stupat för riket, förklarar han.

225-årsjubileum i sommar

Nu rustar sig slottet för det högtidliga firandet av 225-årsdagen den 17 juni.

– Då bjuder vi på sommarkonsert med Karlbergs musikkår samt Marinens Musikkår på den yttre borggården mot Karlbergskanalen. Det kommer att bli riktigt trevligt, slår Anders Lütz fast.

Fakta

Lär dig Carlbergiana

Kadetternas elevråd kallas för Höga Rådet och bildades för att de var så missnöjda med skolan. Inom Höga Rådet har man ett eget språk – Carlbergiana – som består av 1800-talsslang och militärspråk.

Thess hvita lustslott. Kadetternas namn på Karlberg sedan 1792. Thess är gammelsvenska för ”dess, den och det”.

Thess Jagtmarker. Stockholm.

Snuska. Studera. När traditioner bedrivs så finns inget utrymme för studier, då ska kadetten ha kul och slappna av. Snuska är därför ett ord som sätter prägel på känslorna inför studier när samkväm eller andra roligheter ska genomföras. Snuska får man inte göra i mässar.

Ahhhhh (skogens sus). Tillkännage sin förtjusning. En kadett ska dag och natt bete sig med värdighet, vad passar då inte bättre än att låta som skogens sus när något är till förtjusning? Skogens sus är ju det mest harmoniska ljud du kan höra.

Källa: Tim Löv, Thess Mectigaste Man