ANNONS

Hon käkar en semla om dan: ”Brinner för det”

"Semmelmamman" Jessica Gyllenberg.
"Semmelmamman" Jessica Gyllenberg.
Jessica Gyllenberg.
Jessica Gyllenberg.
Vasastadsbon Jessica Gyllenberg har en brinnande passion för semlor.
Under semmelsäsongen äter hon minst en om dagen.
– Semmeldieten är den enda och den bästa dieten, säger hon.
ANNONS

Jakten på den perfekta semlan är ett tidskrävande arbete.

Jessica Gyllenberg från Vasastan borde veta. Förra året åt hon 140 semlor och i år har hon redan hunnit sätta i sig 35 stycken.

– Det händer att jag äter två om dagen. Det är en bra dag, säger hon.

Kallas för Semmelmamman

Intresset för fettisdagsbullar har hängt med länge och för 15 år sedan blev hon känd som Semmelmamman bland sönernas vänner. Nu har det blivit titeln på hennes blogg där hon recenserar semlor i hela Stockholm.

Vasastadsbon Jessica Gyllenberg äter en semla om dagen. Foto: Stefan Källstigen.

Under semmelsäsongen mellan nyår och påsk äter hon i snitt en semla om dagen. Men hon håller sig borta från de nya varianterna. För Jessica Gyllenberg är det den klassiska bullen, med naturell grädde, vetebulle och mandelmassa som gäller.

– Bullen ska vara saftig, grädden ska vara osockrad och mandelmassan ska ha rejält med crunch, säger hon.

Vägrar minisemla

Även storleken har betydelse. Att bjuda Jessica på en minisemla kan vara det sista du gör.

ANNONS

– Jag blir kränkt när bagerierna frågar om jag vill ha en minisemla. Ser det ut som att jag vill ha en minisemla? En bra semla ska vara för stor för att äta utan att få grädde på näsan.

Efter att ha ätit sig igenom i stort sett hela länets sortiment har hon blivit övertygad: stans bästa semlor finns i Vasastan.

– Alla mina tre favoriter finns här, Ritorno, Brunkebergs bageri och Lillebrors bageri. Jag brukar säga att jag bor i den gyllene triangeln.

Utmanar hälsohetsen

Jessica Gyllenberg har blivit något av en maktfaktor i semmelkretsar. När hon sågade en bulle söder om stan hörde bageriet av sig efter några dagar – för att berätta att de ändrat receptet.

– Det är jättekul när folk hör av sig, men jag är inte ute efter att döma eller fördöma någon. Jag brinner för det här.

I hälsotider är det ett statement att frossa i semlor. Jessica kompenserar med en halvtimmes promenad om dagen, men samtidigt vill hon uppmana fler att skippa socker-skammen.

– De flesta är inte lika knäppa som jag, utan äter bara en semla om året. Jag menar, om du ändå ska äta en semla på fettisdagen, varför inte passa på att njuta under tiden?