De kämpar dygnet runt för skidåkarnas skull

 Jan Stridh från Bagarmossen hoppas på minusgrader.
Jan Stridh från Bagarmossen hoppas på minusgrader.
Så här fint var det i spåren tidigare i veckan.
Så här fint var det i spåren tidigare i veckan.
På Täby Konstsnöspår är de på ständig jakt efter minusgrader. Skidåkare från hela länet är nämligen beroende av klubbens insatser med snökanonerna för att de ska få några härliga glid.
– Vi tar vara på varje köldgrad, säger ordförande Klas-Göran Ericsson.

Hos Täby Konstsnöspår är plusgrader den största fienden. De håller ständig uppsikt på SMHI:s prognoser för att avgöra om det är läge att dra igång snökanonerna.

– Många tror att det bara är att spruta snö, men det är ett mycket komplicerat arbete. Det kostar tid och pengar varje gång man ska starta upp snökanonerna, säger Klas-Göran Ericsson, ordförande i Täby Konstsnöspår.

Varm vinter

Säsongen har hittills varit tuff med temperaturer som pendlat fram och tillbaka kring nollan. Kanonerna ska helst användas när temperaturen sjunker under två minusgrader.

– Vi har nog aldrig startat upp och stängt ner så många gånger som i år. Men vi tar vara på varje köldgrad och med våra nio kanoner lyckades få till en 1, 1 kilometer lång bana som vi öppnade innan nyår.

Full fart i spåren dagarna efter nyår. Foto: Åsa Sommarström

De jobbar dag och natt för att få spåren att fungera

Så fort klubben meddelade att banan var öppen vallfärdade spårsugna skidåkare från hela länet till Arninge Golfklubb. En av dem var Jan Stridh från Bagarmossen som åkte nästan trettio kilometer på konstsnön i Täby.

– Nu har jag kört en och en halvtimme fram och tillbaka ungefär. De som lägger spåren här är på hugget, de jobbar dag och natt för att få spåren att fungera, säger han.

Konstsnön på Arninge golfbana i måndags. Foto: Åsa Sommarström

Skjuter snö långt in på nätterna

Klubben har funnits i nio år och drivs av ideella krafter som kämpar för att förbereda spåren och hålla kanonerna igång – ofta under nätterna.

– Ibland undrar man lite varför man håller på, men uppskattningen man får när alla människor är här och åker är otrolig, säger Klas-Göran Ericsson.

Unga talanger väcks till liv

Många av åkarna är unga och Klas-Göran Ericsson blir entusiastisk när han pratar om ungdomarnas framgångar i spåren.

– Det har växt väldigt mycket på ungdomssidan tack vare våra konstsnöspår. Vi har runt hundra unga som tränar och det har växt till att bli en av Sveriges större ungdomsklubbar i skidåkning.

I fjol kom det 45 000 besökare till skidspåren och året innan kom det 50 000 – och det ökade intresset för Vasaloppet lockar många.

– De som tränar inför Vasan är här nästan jämt. Men det finns många olika kategorier av människor, och är man på dåligt humör kan man ställa sig vid spåren och prata med alla glada skidåkare, säger Klas-Göran Ericsson och skrattar.

Vill du hålla koll på spåren? Besök Täby Konstsnö spår på Facebook eller på deras hemsida: Täby Konstsnöspår.