Full rulle kanelbulle! Här bakas det hela dagen

Slarva inte med smöret säger bagare Linus Wallin i Råsunda.
"Slarva inte med smöret", tipsar Linus på Bon du pain.
Bagare Linus Wallin laddar upp med kanelbullar på Bon du pain i Råsunda.
650 bullar gick åt på kanelbullens dag förra året.
Ugnarna går heta i Solnas bagerier, för en sak är säker: det kommer att käkas en himla massa kanelbullar idag.

Solnas bagare har en tuff dag framför sig – idag är det kanelbullens dag. I 19 år har vi hyllat bullen den 4 oktober.

Ett av alla bagerier som langar ut plåt efter plåt ur ugnarna idag är Bon du pain i Råsunda. Här såldes 650 bullar på kanelbullens dag förra året, större delen som förbeställning men extra många var villiga att köa för en smarrig kanelsnurra på dess högtidsdag.

Den huslige bakar förstås själv.

En riktigt bra bulle, vad är hemligheten?

– Det ska vara mycket fyllning och man får inte slarva med smöret. Pensla med ägg före gräddning och smör efteråt, tipsar bagaren Linus Wallin.

Fakta

Det visste du inte om kanelbullens dag

Dagen instiftades 1999 av Hembakningsrådet. Syftet med kanelbullens dag var från början att få folk att baka mer hembakt, samt öka försäljningen av mjöl, jäst och margarin.

Det säljs cirka 7 miljoner kanelbullar på Kanelbullens dag. 51 procent av svenskarna äter då minst en kanelbulle. Minst hälften av alla arbetsgivare bjuder sina anställda på kanelbullar på dagen.

Den vanligaste formen på kanelbullen är snurran. Knutbullen är dock äldre, och går att hitta så långt tillbaka som på 1600- och 1700-talet.

Källa: Mitt kök