Min lokala hjälte

Känt, okänt och internationellt på årets jazzfestival

Jazzen på Glenn Miller är tillbaka under festivalen. Ulf Sterner är på väg att sälja sin rörelse och konsertprogrammet ska vara igång igen om ett par månader.
Jazzen på Glenn Miller är tillbaka under festivalen. Ulf Sterner är på väg att sälja sin rörelse och konsertprogrammet ska vara igång igen om ett par månader.
Fatoumata Diawara kommer till Kulturhuset  i kväll för ett framträdande med Stockholm Art Orchestra.
Fatoumata Diawara kommer till Kulturhuset i kväll för ett framträdande med Stockholm Art Orchestra.
På fredag drar jazzfestivalen igång. I år kommer artisterna från hela världen. Och de spännande men okända namnen är fler.
Men ett välbekant och efterlängtat inslag är tillbaka: Glenn Miller Café öppnar igen.

Den lilla men väletablerade jazzscenen Glenn Miller Café på Brunnsgatan kommer att ha spelningar varje kväll under festivalen. Ett indraget serveringstillstånd gjorde att den senaste spelningen var den 6 juni. Men nya ägare är på gång och det riktiga konsertprogrammet beräknas vara i gång om ett par månader. Under festivalen kommer bland andra Christina Gustavsson (sång) med gitarristerna Max Schultz och Erik Söderlind (den 11 oktober) och saxofonisten Bernt Rosengren med sin trio (den 13 oktober).

Annars har man många chanser att upptäcka ny musik i år.

– Festivalen har haft ett liknande format länge, säger den nye festivalgeneralen Eric Birath. Ett medvetet val jag gjort är att boka ett väldigt internationellt program med jazz från hela världen. Vi har tittat utanför de länder man ofta går till när det gäller jazz, till exempel USA.

I år har publiken därför chansen att upptäcka artister från Mali, Etiopien, Sydafrika eller Israel. En del av namnen kan vara okända, även för den som brukar ha koll på jazzscenen.

– Det är flera som reagerat på det, säger Eric Birath. Men vi vill försöka ligga i frontlinjen och vara en spjutspetsscen för ny jazz. Vi vill inte bara traggla invanda namn. Under festivalen kan vi visa upp ett brett spektrum och vi hoppas att folk går på konserter med artister de inte känner till sedan innan.

En artist värd att upptäcka är Fatoumata Diawara som framträder på Kulturhuset redan nu på fredag. Hon har rötter i Elfenbenskusten och Mali men bor i dag i Frankrike. Musiken påminner en smula om Rokia Traorés, men det svänger kanske lite mer och det egna gitarrspelet hämtar en del inspiration från singer-songwriterfåran.

Men välkanda artister finns också. Däribland Malena Ernman.

– Hon har spelat in en jazzskiva med Magnus Lindgren. Det är såklart inget ordodoxt möte. Men det är kul att kunna presentera någon som är etablerad och folkkär samtidigt som vi har Jari Haapalainen Trio med sin stökiga krautrockjazz. Vill man visa upp vad som händer inom jazzen behöver man visa upp båda sidorna, säger Eric Birath.

Den som går på jazzkonserter kan ibland slås av att publiken ofta kommit en bit upp i åren. Eric Birath hoppas att publiken kommer att anta utmaningen.

–  Jag tror att vi ibland har en förvrängd bild av jazzscenen. Den består inte bara av silvermanarna som går på konsert på Fasching. Inom jazzen möts generationer på ett helt annat sätt än i andra genrer som pop och rock. Det är stor spännvidd i publiken. Jag tror att årets program utmanar både de rutinerade jazzfreaksen och de yngre.

Fakta

Här kan du lyssna på jazz

City

Fasching, Kungsgatan 63

Haymarket hotell, Hötorget

Konserthuset, Hötorget

Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg

Stallet, Stallgatan 7

SWEJS (Odd Fellow-huset), Västra Trädgårdsgatan 11 A

Vasateatern, Vasagatan 19

Vasastan

ABF-huset, Sveavägen 41

Bryggarsalen, Norrtullsgatan 12 N

Hotell Hellsten, Luntmakargatan 68

Restaurang Norrport, Roslagsgatan 38

Scalateatern, Wallingatan 34

Teaterstudio Lederman, Gästrikegatan 13

Östermalm

Folkkulturcentrum, Artemisgatan 19

Mornington Hotell, Nybrogatan 53

Södermalm

Debaser Medis, Medborgarplatsen 8

Fylkingen, Torkel Knutssonsgatan 2

Restaurang Lilla Wien, Swedenborgsgatan 20

Restaurang Louis, Medborgarplatsen 3

Södra Teatern, Mosebacke torg 1–3

Gamla stan

Plugged Records, Stora Nygatan 45

S:ta Clara Bierhaus, Lilla Nygatan 17