TV: Bio- och skivaktuelle Adam Kanyama

Kanyama rappar på engelska. "Jag vill spela i hela världen."
Kanyama rappar på engelska. "Jag vill spela i hela världen."
Adam i filmen "Medan vi lever".
Adam i filmen "Medan vi lever".
Scen ur "Medan vi lever".
Scen ur "Medan vi lever".
Omslaget till första singeln Molly.
Omslaget till första singeln Molly.
Adam Kanyama hemma på rummet där han växte upp.
Adam Kanyama hemma på rummet där han växte upp.
Adam Kanyama.
Adam Kanyama.
Han har kallats hiphopens stora framtidsnamn. Men när Norsborgsbon släpper första fullängdsalbumet fixar 20-åringen det mesta själv.

– Skivbolaget vill inte släppa albumet, säger Adam Kanyama.

Norsborgsbon med tusentals fans är förutom albumet aktuell för bioduken i filmen som får namnet ”Medan vi lever”. Bakom står Cannesprisade regissören Dani Kouyaté. Titellåten i filmen, som har premiär i höst, har Kanyama själv skrivit.

– Adam Kanyama i sig kommer att dra en del folk, säger producenten Julien Siri.

Botkyrkaartisten har en huvudroll och spelar en rappare som växer upp i Sverige. Men när Mitt i Botkyrka Salem möter honom hemma i familjens lägenhet är det främst den kommande skivan han har i tankarna – och vem han är som person. Han berättar att den nya skivan kommer att visa fler sidor av honom. Och den utvecklingen tror han att kommer att fortsätta.

– Jag kommer att visa mer av min sårbarhet och vad jag funderar på.

Vi kommer senare in på skillnaden mellan scenpersonen och privatpersonen.

– Jag har varit kaxig i låtar och på scenen, det var lite av min image. Men sedan kanske jag inte är lika kaxig eller självsäker vid sidan av som det kan verka, säger han.

Nu vill han nå bortom klichéer och poser.

– Jag tror att folk har väntat på det här. Adam Kanyama som kaxig har de redan hört. Men musiken blir tråkig om du inte är dig själv. Men sådant kräver också mod.

Han upplever nu något andra kända artister varit med om tidigare. Enligt Adam Kanyama vill hans skivbolag inte släppa fullängdaren.

– De gillar den väl helt enkelt inte, säger han.

I stället sköter han det mesta kring lanseringen själv. Och hans mamma hjälper honom en del med administrativt arbete. I första singeln ”Molly” som nu finns ute berättar han om sina tidigare upplevelser av drogen ecstasy. något som gett nedturer i tillvaron. På albumet som kommer före sommaren finns också texter om människor med rötter i Afrika som bleker sin hy – något han säger att föräldrar till vänner också gjort. Men här finns också texter om familjrelationer. Det är i familjen och vännerna han alltid kan landa i en tillvaro som snurrar på med många nya möten och situationer.

– Du kan tänka att du klarar dig utan familjen. Men det är de som finns där för dig när du kommer hem, säger han.

Fakta

SM-vinnare i rap

Namn: Adam Kanyama.

Ålder: 20 år.

Bor: Norsborg.

Aktuell: Med singeln ”Molly” och ett kommande fullängdsalbum, producerad av KZ the Soulplugger. På bio i filmen ”Medan vi lever”.

Bakgrund: Vann SM i rap 15 år gammal. Första EP:n ”The Golden Child kom 2012. Samma år tog Timbuktu och producenterna The Salazar Brothers upp honom på scenen vid grammisgalan för att presentera honom för svenska folket.