ANNONS

Karl-Bertil redan i september

Karl-Bertil Jonsson blir teater på Scalateatern.
Den här figuren känner ni kanske igen? Om inte har ni en ny chans före julafton – på Hallunda Folkets hus. Filmen om Dunderklumpen kom 1974, ett år före Karl-Bertil Jonsson.
Karl-Bertil Jonsson, Alfons Åberg och Dunderklumpen. På tisdag är det Sverigepremiär för en utställning om den kanske störste inom svensk animation, Per Åhlin, på Folkets hus i Hallunda.

– Han är folkkär helt enkelt, säger utställningsproducenten Paula Hoffmann.
ANNONS

Det är kanske lite tidigt att börja tala om julen. Men när Hallunda Folkets hus ska ordna en utställning om Per Åhlin är Karl-Bertil Jonsson en given ingång, ett slags animerad portalfigur, och då går det inte att komma undan.

– Jag sitter klistrad varje julafton. För äldre är Karl Bertil Jonssons julafton viktigare än Kalle Anka, säger Bosse Andersson på Folkets hus.

Filmen om givmilde Karl-Bertil som regisserades av Åhlin har blivit en favorit hos många och sågs av nästan 1,3 miljoner svenskar senast.

Svensk animation firar 100 år i år. Startskottet skedde på biografen Regina som visade Victor Bergdahls ”Trolldrycken” för första gången 1915. Och utställningsproducenten Paula Hoffman menar att Per Åhlin varit den främste inom området under det första seklet. Om en vecka har Folkets hus i Hallunda Sverigepremiär för vandringsutställningen som fortsätter ut i Sverige i oktober. Hittills har datum till nästa sommar bokats in.

– Det här är vad jag vet första utställningen i Sverige om Per Åhlin. Det har bara hållits en liten på Helsingborgs teater innan, säger Paula Hoffmann.

Åhlin som i dag är i 80-årsåldern har godkänt utställningen. Han har också bidragit med figurer i scener som besökarna kan se i tittskåp.

– Åhlin är väldigt nöjd och glad över utställningen, säger Hoffmann.

Åhlins första animationer visades på svensk tv i början av 60-talet. Senare tecknade han till Hasse Alfredssons och Tage Danielssons ”I huvet på en gammal gubbe” och 1974 kom Dunderklumpen. Han har också animerat när flera välkända figurer blivit film. Alfons Åberg är en. Lilla Spöket Laban är en annan.

Premiären är på tisdag om en vecka. Biblioteket i Hallunda som ligger vägg i vägg med utställningen kommer att möta upp genom att lyfta fram Per Åhlin till utställningens slut den 4 oktober.

ANNONS

– Det känns som Per Åhlin är del av något som håller på att dö ut. Det görs säkert bra saker i dag, men det känns viktigt att berätta om honom för en ny generation, säger Hoffmann.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.