ANNONS

Kärlek vid första tonen

”Ibland önskar jag att jag ville ha ett 9-5 jobb”, säger Joakim Benon i duon JJ. ” Livet som musiker kräver driv, att man omger sig med hållpunkter och händelser.” Med frihet kommer ett extremt ansvar, menar kollegan Elin Kastlander.
”Ibland önskar jag att jag ville ha ett 9-5 jobb”, säger Joakim Benon i duon JJ. ” Livet som musiker kräver driv, att man omger sig med hållpunkter och händelser.” Med frihet kommer ett extremt ansvar, menar kollegan Elin Kastlander.
Hyllade Vallentuna­bandet JJ är aktuellt med nya skivan V som släpptes i förra veckan.

Duons musikaliska love­story började på ­ungdomens hus Nova.

– Det var kärlek vid ­första öronkastet.
ANNONS

JJ:s första skivsläpp på fyra år, V, har fått en hel del uppmärksamhet. Plötsligt syns duon från Vallentuna överallt och Elin Kastlander, duons ena hälft, har svängt från att känna sig lite obekväm med media till att tycka att det är kul att träffa journalister.

– Det blir roligare ju mer man gör det, säger hon.

Lokaltidningen Mitt i träffade Elin Kastlander och Joakim Benon i Vallentuna dagen innan skivsläppet förra tisdagen. Nu är de redo att möta världen efter fyra år i en skaparbubbla.

– Det är helt otroligt att det är färdigt, säger Joakim.

Skivan är som en dagbok; känslor de känt, människor de mött, platser de sett, har kokats ner till musik som är tätt sammanlänkad med livet. ”Oss två till 100 procent”, säger de.

– Musiken är en biprodukt av mitt liv, säger Joakim.

JJ har funnits sedan 2009, då de släppte sina första skivor JJ n°1 och JJ n°2. Men Elin och Joakims vänskap går längre tillbaka än så. Från lågstadiet på Karlbergsskolan i Vallentuna genom högstadiet på Hjälmsta och gymnasietiden på Vallentuna gymnasium har de funnits. De kom på att det bara var en liten skog mellan husen i Ricke­by där de växte upp.

– Vi visste vem den andra var i säkert tio år innan vi började träffas med flit, säger Elin.

En dag i slutet av gymnasiet skulle en kompis visa dem hur studion på Nova ungdomens hus fungerade.

ANNONS

– Jag tror det var vår och jag var jättenervös. Joakim var coola killen och jag hade inte fattat att jag var coola tjejen, säger Elin.

Men hon sjöng och han spelade.

– Det var kärlek vid första öronkastet, säger Joakim.

Sedan slutade Joakim gymnasiet och flyttade till Irland. De sågs inte på ett år. När han kom hem stötte de på varandra på en festival och JJ var ett faktum.

Duon har spelat in tre skivor, turnerat i USA som förband åt brittiska bandet The xx, spelat live i bland annat Spanien, Hongkong, Singapore och Island och sam­arbetat med andra artister.

De är olika, men kompletterar varandra. På frågan vilka roller de har i bandet försöker Elin beskriva några karaktärsdrag men landar i detta:

– Om Joakim är nere och ledsen är jag glad och stöttar och tvärt om, säger hon.

Både Elin och Joakim bor kvar i hembygden Vallentuna som de känner varmt för. Mot slutet av intervjun läser Joakim upp en textsnutt från sin telefon om några andra Vallentunamusiker, ABBA. Det står om hur världskändisarna brukade sola på Kvarnbadet och blev fotograferade vid den numer nedbrunna Kvarnen.

Kommer man kunna läsa något liknande om JJ en gång?

– Ja, absolut. Mer, enas de.

Fakta

Spelade in låtar i Vada kyrka

Duon JJ har gett ut tre fullängdsskivor: jj n° 2 och jj n° 3 och V. Dessutom har de gett ut singlar, bland annat jj n° 1 och High Summer.

JJ:s musik beskrivs som elektronisk indiepop. Elin Kastlander har kallat musiken ”glittrig grunge”.

JJ har samarbetat med andra artister som svenska Lorentz & Sakarias och Silvana Imam.

V har spelats in bland annat i Spanien, på Gotland och i Vada kyrka i Vallentuna för akustikens skull.

Skivan V släpptes 19 augusti på skivbolaget Sincerely Yours/Secretly Canadian.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.