ANNONS

Säkra kärleken med Dogges bästa raggningstips

Dogge Doggelito, Haddy Sowe och Bonnie på Albytoppen.
Dogge Doggelito, Haddy Sowe och Bonnie på Albytoppen.
Längtar du efter lite romantik? Mitt i tog hjälp av ett gäng glada Botkyrka- och Salembor som delade med sig av sina vackraste platser, mest romantiska minnen och bästa raggningstips!
ANNONS

Dogge Doggelito, Alby:

Vackraste platsen: Albybacken. Här uppe ser du ut över hela norra Botkyrka. Vackra dagar kan du också se Globen härifrån. Jag brukar vara här och gå med hunden. När solen skiner på husen på kvällen är det väldigt vackert här.

Bästa raggningstips: Mitt bästa är ”vet du var McDonalds ligger?” De finns ju överallt och då börjar folk förklara. Då får du kontakt och kan fortsätta ställa fler frågor om vad personen gör och så vidare. Det handlar bara om att öppna upp samtalet. Det har inget med McDonalds att göra egentligen.

Romantiska minne: Jag var kär i en tjej som hette Jennie när jag var liten. På den tiden gick man alltid upp på taken till husen i Alby och hånglade. Jag tog upp henne på taket till huset där jag är född och bodde som barn. Du ser huset härifrån, men numera är det stängt upp till taken. Annars minns jag en gång när det stod en friggebod här uppe på toppen. När jag tittade in genom fönstret låg det ett par och knullade. De skämdes ihjäl.

Rima Bchar, Hallunda:

Vackraste platsen:  Mälarpromenaden. Det är väldigt fin utsikt över vattnet som gör platsen romantisk och lugn.

Bästa raggningstips:  Att fråga ”vill du gå på en dejt?”. Man ska vara rak på sak. Jag skulle rekommendera en promenad för första dejten. Det kanske känns stelt att gå direkt på en middag.

Romantiska minne:  Jag har inte varit med om någon jätteromantiskt. Då får jag nog säga när jag promenerade med mina kompisar vid Mälaren försommaren förra året. Det var kärlek mellan vänner.

Berfin Yilma och Helin Said, Norsborg:

Vackraste platsen: Mälarpromenaden. Att sitta där och grilla, fiska eller bada är fantastiskt.

Bästa raggningstips: När du möter eller passerar någon så kollar du lite snabbt och ler. Vänd sedan blicken framåt igen. Sedan kan du eventuellt vända tillbaka blicken en gång till och le till personen. Men titta inte för länge. Det blir jobbigt.

ANNONS

Romantiska minne:  Tyvärr har vi inga. Men bara att gå ut och gå på kvällen – det är romantiskt att göra med någon.

Anna Ericsson, Tullinge:

Vackraste platsen: Vid Lida friluftsgård finns en brygga med vindskydd på andra sidan sjön. Härifrån är det fin utsikt mot friluftsgården och väldigt lugnt och skönt.

Bästa raggningstipset:  Det får bli lite av ett bagartips. Att ha med sig en tårta när du promenerar med din dejt. Den kan du sedan ta fram på en parkbänk. Jag kommer ifrån en bagarfamilj och kunde plocka med mig tårtor som annars skulle bli slängda. Även min blivande man har blivit bjuden på tårta.

Romantiska minne:  Jag och min man Magnus gifte oss i Lida kyrka 2004. Det var den 30 december och på kvällen hade vi dekorerat värdshuset med granris och det var tänt i eldstaden. Vi åt vildsvin till middag. Det kändes nästan som ett vikingabröllop.

Hilda Youseff, Tumba:

Vackraste platsen: Hågelbyparken. Min son tog bröllopsfoton där för två år sedan. Det är verkligen ett romantiskt ställe. Jag kollade på fotona häromdagen och blev helt tagen.

Bästa raggningstipset: Min man använde väldigt fina ord både i text och tal när vi träffades. Han skrev också brev som jag fick. Att använda ett fint språk tror jag är viktigt.

Romantiska minne: Jag minns hur jag och min blivande man satt vid Röda kaféet vid Albysjön. Vi drack kaffe där. Nu har vi varit gifta i 32 år och jag vill hälsa min man att jag kommer att finnas vid hans sida hela livet, vad som än händer.

Alexis Ferrer Colas, Rönninge:

Vackraste platsen:  Skogspromenaden vid Garnudden vid Uttrans strand. Det är vackert här och jag tycker på något sätt att det påminner lite om Kuba där jag kommer ifrån. Min dotter kallar det för Mango-skogen av någon anledning.

Bästa raggningstipset:  Det enda tipset jag har är att gå på salsa-ställen och dansa. Det är viktigt med ögonkontakt, att prata och skoja. När du dansar kan du också röra dig lite erotiskt med kroppen.

Romantiska minnet:  Jag träffade min fru på ett salsa-ställe på Sveavägen. Hon kom nedför en trapp och då såg jag henne direkt. Lite senare dansade vi och efter det åkte vi till ett annat ställe som hette La Isla. Här satt vi bara och pratade och bytte sedan nummer. Ungefär en månad senare åkte vi på en väldigt romantisk resa till Kuba tillsammans.

”Musse” Sahin, Alby:

Vackraste platsen: Albysjön. Det finns en skön bänk vid stranden i Alby. Där brukar jag sitta själv och filosofera eller tillsammans med kompisar.

Bästa raggningstipset:  Det finns inget standardtips utan det måste komma från hjärtat. Men jag blir själv attraherad om en person jag inte träffat förr berättar att den känner sig lugn med mig. Det är ge och ta som gäller.

Romantiska minne:  Inget i Botkyrka, här är det ”low key” som gäller. Det är Gamla stan som gäller för sådant, men jag tänker inte gå in på vad som händer där.

Mats Nittve, Rönninge:

Vackraste platsen: Barrtorp. Vi brukar bada här vid bryggan på sommaren. Och uppe i Barrtorpsbacken sjöng jag med kören på 90-talet. Då fanns en brasa här vid Valborg.

Bästa raggningstipset:  Jag vet inte om det finns några säkra tips. Men jag tror det är bra att vara bra på att dansa. Men om jag själv är bra, det får du fråga någon annan.

Romantiska minnet:  Jag träffade min fru när jag gjorde lumpen i Karlskrona. Det var fredag, permission och vi gick till en uteservering på torget i stan. Och här kom det fram en kvinna och tog upp beställningen. Vi talades inte vid så mycket då, men intresse uppstod. Vid ett senare tillfälle gjorde jag en fuling och frågade om hon visste något bra ställe att äta middag på. Det gjorde hon och bjöd in sig själv att följa med.

Fakta

Hormoner styr lusten

Kärlek enligt Svenska Akademiens ordlista: ”En stark känsla. Böjelse för någon med en önskan om föremålets lycka och välgång. Glädje och tillfredsställelse över att befinna sig i denna persons närhet och att göra honom eller henne till lags. Innerlig tillgivenhet.”

Det  vi brukar kalla kärlek kan delas in i tre kategorier:

Lust. Sexuell attraktion till en eller flera personer.

Förälskelse. Fokusering på en specifik person.

Parbildning. En stark, långvarig bindning till en annan person. Kan vara en förälders kärlek till sitt barn.

Lusten styrs till stor del av hormonerna testosteron och östrogen. Förälskelsen är kemiskt mer komplicerad. Vid förälskelsen drar nivåerna av dopamin och noradrenalin i väg samtidigt som halterna av serotonin sjunker. Noradrenalin kan ge bultande hjärta och rodnande ansikte, samtidigt som de förändrade nivåerna av serotonin och dopamin leder till minskat behov av sömn och minskad aptit. Dopaminet får oss att känna lycka, men sjunker efter en tid tillbaka.

Oxytocin och vassopressin är aktiva ämnen när vi känner kärlek och vänskap. Oxytocin frigörs till exempel vid förlossning och får mamman att knyta an till sitt barn.

Källa: Kärlekens kemi, artikel av Ulf Ellervik professor i organisk kemi vid Lunds universitet. Kärlekens kemi, föreläsning av Anna-Lena Ström, neuro­kemist vid Stockholms universitet