ANNONS

Kärlekslösa nunnor gömde Gladys del Pilar

Gladys som barn och vuxen. T.v. med sin tvillingsyster och ett till barn innan resan.
Gladys som barn och vuxen. T.v. med sin tvillingsyster och ett till barn innan resan.
Stuvstabon och artisten Glayds del Pilar berättar om sin nya bok.
Stuvstabon och artisten Glayds del Pilar berättar om sin nya bok.
Hennes liv började som hittebarn, i ett kärlekslöst nunnekloster i Ecuador.
Men det var nära att Stuvstabon och artisten Gladys del Pilar aldrig kom därifrån.
De hårdhänta nunnorna gjorde allt för att hon inte skulle bli adopterad till Sverige.
ANNONS

Det finns två historier om hur hittebarnen och tvillingsystrarna Gladys del Pilar och systern Ann Consuelo kommer till ett nunnekloster hemma i Ecuador som nyfödda.

Antingen lämnas de helt enkelt på trappan utanför klostret, av sin okända mamma, eller så överges de på en soptipp.

”Hade vi inte haft den första berättelsen att luta oss mot skulle livet varit mycket jobbigare att leva”, berättar Gladys del Pilar i den nya boken ”Tro, hopp och kärlek”.

– Jag vet inte vilken historia som stämmer. Utan min gudstro hade jag inte klarat vare sig min barndom eller min karriär, säger hon.

Två hjältar räddade henne

Gladys del Pilar spelar just nu ett medium i musikalen Ghost på Chinateatern. Hon lanserar också boken och berättar om hur hennes barndomsdröm, att stå på scen, blivit sann med hjälp av två hjältar, en stark vilja och tävlingsinstinkt.

”Det här är barnhemmet som jag och syrran bodde på i Ambato. Minnena därifrån är allt annat än trevliga med övergrepp, fysiska bestraffningar och svältkost.”

Den första hjälten i tvillingsystrarnas liv hette Dorothy Jonson. Kvinnan hjälpte små barn att ta sig från dåliga barnhem i Ecuador.

Men Dorothy fick kämpa för att deras andra hjälte, den ensamstående Inga Werner i Örebro, skulle få adoptera flickorna.

ANNONS

Anade ugglor i mossen

Dorothy Jonson hade hört talas om att det fanns två små flickor på ett barnhem på ett kärlekslöst kloster som behandlades illa.

Vi la oss under en säng helt tysta så att Dorothy inte skulle se oss.

Gladys del Pilar

Alla barnhemsbarn fick bara mat så att de skulle överleva. När de sjuåriga systrarna till slut kom till Örebro var de undernärda och fulla av parasiter och inälvsmaskar.

”Madre Chiquita står med ett barn i famnen som också åkte med till Sverige. Längst fram står en kille som heter Edwin. Jag står till vänster och min syster Consuelo till höger i våra identiska ”Sverigekläder”.

– Först ville inte barnhemmet berätta för Dorothy Jonson att vi fanns där. När Dorothy kom dit fick vi suga på en söt tandkrämstub, det var som godis, mot att vi la oss under en säng helt tysta så att Dorothy inte skulle se oss. Men hon anade ugglor i mossen, kämpade och till slut gav sig barnhemmet. Men jag kommer alltid undra varför barnhemmet ville dölja oss, säger hon.

Jobbar på självkänslan

Visserligen har Gladys del Pilar fått självförtroende genom att stå på scen, som under Eurovision song contest.

Jag har försökt att hitta vår biologiska mamma

Gladys del Pilar

Men självkänslan är starkt påverkad av barndomen – även den i Örebro. Som adoptivbarn stack hon ut i mängden.

– Jag har självförtroende, men självkänslan jobbar jag på. Jag och min syster såg inte ut som alla andra under uppväxten. Under tonåren funderade vi på vilka släktingar vi liknande. Jag har försökt att hitta vår biologiska mamma men det har inte gått, säger Gladys del Pilar.

Gladys del Pilar

Varför har just du lyckats nå din barndomsdröm?

– Drömmen om att bli artist kom väldigt tidigt i livet. Jag har en inre vilja, men jag har inte haft jättevassa armbågar utan känt mig överkörd ibland. Jag tror att jag är den flitige som vinner i längden.

Fakta

Gladys vann ”Hela Kändis-Sverige bakar”

Namn: Gladys del Pilar.

Ålder: 51 år.

Familj: Tvillingsyster, man och två vuxna barn.

Bor: Stuvsta sedan 8 år tillbaka.

Det bästa med Huddinge: ”Här finns allt.”

Gladys del Pilar- ny bok - Tro, hopp och kärlek.

Aktuell med: Boken ”Tro, hopp och kärlek” där hon berättar sin livshistoria för författaren Göran Lager. Det skulle bli en kokbok, men berättelsen om hennes liv tog över. ” Jag har tagit mig igenom uppväxten. Om jag kan peppa andra är det fantastiskt.”

Spelar även i musikalen Ghost på Chinateatern nu.

Karriär i urval: Sångare och medlem i Afro-Dite som bland annat deltog i Melodifestivalen. Deltog som dirigent i tv-programmet ”Det stora körslaget”. Vann ”Hela Kändis-Sverige bakar” och är matlagningsintresserad.