ANNONS

Kasai tar oss till umamihimlen

Crispy rice med spicy tuna.
Crispy rice med spicy tuna.
Wagyuslider på Kasai.
Wagyuslider.
Sushi på ­japansk odlad ål och sushi på pilgrimsmussla, tryffelmajonnäs och shisoblad på Kasai.
Sushi på japansk odlad ål och sushi på pilgrimsmussla, tryffelmajonnäs och shisoblad.
Bao med rökt sidfläsk på Kasai.
Bao med rökt sidfläsk.
Gourmé och Gourmand besökte en av Östermalms mest upphaussade dinnerclubs, och hamnade i umamihimlen.
ANNONS

Kasai på Linnégatan har knappt hunnit öppna innan den hajpats till skyarna. En prisbelönt stjärnkock, influgen från Los Angeles, och ett handplockat kockteam från Shibumi och Råkultur hjälper till att höja förväntningarna.

På restaurangens eget Instagramkonto varvas kändisar som Rebecca och Fiona, stjärnmäklaren Fredrik Eklund och Zlatan med rykande whiskydrinkar och dansande geishor. Ägarna vill behålla ”Hotellets” hotspot-känsla, men locka en mognare publik. Det har de lyckats med. Medelåldern bland gästerna ligger runt 40 och känslan är internationell business-afterwork.

På menyn finns snacks, sallader, sashimi, sushi, robata (spett), och specialrätter. Gourmé och Gourmand blir rekommenderade att ta in minst två rätter var, beroende på storlek.

Den första rätten, crispy rice med spicy tuna (125 kr), är en nigiri med friterat ris och finhackad, het tonfisk och rom på flygfisk. Munsbitarna är så goda att Gourmand frestas att beställa in en till. Sashimi på albacore med japansk svamp, tryffel och vitlökssmörsås (135 kr) är oerhört smakrik och dessutom vansinnigt vacker. Inget för vitlöksskygga.

Gourmé beställer in en sushi på pilgrimsmussla, tryffelmajonnäs och shisoblad (65 kr). En umamiexplosion. Det här är den godaste sushi han någonsin ätit.

– Hur ska jag någonsin kunna beställa hämtsushi igen? säger Gourmé.

Det är dags att testa köttutbudet – och Gourmand bestämmer sig för bao med rökt fläsksida (120 kr). Köttet är så frasigt att det knastrar i öronen och dressingen på fisksåscaramel är en perfekt avvägning mellan sött och salt.

Vännerna avslutar kvällen med en slider på wagyubiff, foie gras, vaktelägg, plommonsås och svamp (185 kr). Det här är extra allt, och det är så gott att de nästan trillar av stolarna.

Så, finns det något att anmärka på? Det skulle vara miljön. Efter klockan 21 är det väl stimmigt och stundtals måste de skrika för att göra sig hörda.

ANNONS

– Hur stimmigt får det vara på en restaurang egentligen? säger Gourmé.

– Hur stimmigt som helst, om de serverar sådan här mat, säger Gourmand.

Fler recensioner och nyheter om mat och krogliv hittar du här.

Få stenkoll på helgen: Prenumerera på Mitt i Stockholms och Allt om Stockholms gemensamma nyhetsbrev Fredagspepp!


Så tyckte vi om Kasai

Betyg: Gourmé: 4 Gourmand: 5
Adress: Linnégatan 18, Östermalm.
Kök: Japanska smårätter. Share food-koncept.
Miljö: Dinner to club. Pumpande housemusik, murrig inredning, lång drinklista.
Vegetariskt: Ganska snålt.
Priser: 35-255 kr

ANNONS