ANNONS

”Katja är mitt intresse”

Jelena hoppas att hon och Katja kommer att bli mer som väninnor, när Katja blir stor. ”Den relationen har jag med min mamma”, säger hon.  Foto: tv 3
Jelena hoppas att hon och Katja kommer att bli mer som väninnor, när Katja blir stor. ”Den relationen har jag med min mamma”, säger hon. Foto: tv 3
Jelena Leppänen i Vallentuna drömmer om att dottern Katja ska bli en firad barnstjärna men hade lika gärna skjutsat till hockeyträningar.

Just nu syns de i tv-programmet ”Mammor och minmodeller”.
ANNONS

– Jag vill att hon ska få en stor filmroll, som Ronja Rövardotter. Jag vill att hon ska får göra någonting riktigt roligt när hon är ung, säger Jelena Leppänen, mamma till 11-åriga Katja.

Tillsammans medverkar de i tv -serien ”Mammor och mini­modeller” en dokusåpa vars första avsnitt sändes i måndags på tv3.

– När vi fick frågan om vi ville vara med tänkte jag, varför inte? Vad är det värsta som kan hända? Att folk tycker att vi är galna, säger Jelena Leppänen om medverkan i programmet.

Jelena och hennes dotter Katja är från Vallentuna och är ett av sex mor- och dotterpar som medverkar i programmet med det kontroversiella innehållet att göra modeller av småflickor.

Programmet fick, redan innan det sändes, utstå hård kritik och motståndet fortsatte efter premiären. Tv 3 har gått ut hårt med att programmat är en snäll version av sina amerikanska förlagor. Men det har inte tystat kritikerna.

Jelena Leppänen tar kritiken med ro.

– Jag var beredd på precis den här kritiken och jag bryr mig inte. Så länge min dotter är lycklig med det här är det bra.

I programmet visas när Katja börjar gråta och springer ut under en fotografering. Jelena säger att det var för att hennes kläder satt obekvämt och hårt.

Hon menar att flickors drömmar om catwalken nedvärderas.

ANNONS

– Att vilja bli som Zlatan eller Messi är okej, men det är inte okej när förbilderna finns på catwalken, varför inte? Det var ett snällt gjort program. Det finns inga tävlingsmoment och det var bara mammorna som fick ta emot kritik, säger hon.

Katja har redan erfarenhet av filmbranschen. Redan som 7-åring började hon som modell. Hon har medverkat i ett flertal reklamfilmer för till exempel Ballerina kladdkaka och Vingresor. Hon är anmäld till en statistförmedling och det är genom denna som många jobb kommer.

Drömmen om en modellkarriär för dottern började redan när hon var liten.

– Hon var så söt. Jag ville bara förmedla det till hela världen, säger Jelena.

Mamma Jelena är superengagerad i dotterns modellkarriär och ser inga problem med det eftersom hon säger att både Katja och hon tycker att det är roligt. Det är egentligen som vilken aktivitet som helst menar hon.

– Jag är öppen för allt som Katja tycker är roligt. Jag hade inte hurrat om det hade varit hockey. Men jag hade kört henne till träningarna.

Jelena har beskrivit Katja som sitt livsprojekt. Modellandet är ett familjeprojekt med skjutsningar och kontakter med uppdragsgivare.

Till egna intressen, förutom jobbet som tandläkare räcker tiden inte till.

– Katja är mitt intresse. Och shopping, säger hon.

Hon hoppas att medverkan i tv-programmet ska få Katjas karriär att lossna.

– Men skolan är viktigast. Det här med modellandet är bara en extra grej.

Katja själv berättar att hon tycker att det är kul när kompisarna i skolan känner igen henne från tv och reklamfilm. Men drömmarna inför framtiden handlar om mer än catwalken.

– Jag vill bli modell, sångerska, skådis, ridande polis, fotograf, designer, journalist, pilot, lärare och advokat. Och träslöjdslärare, säger hon.