ANNONS

Khosh Amadid! Häng med på Europas största persiska fest

Sedan 2012 firas Europas största persiska fest i Solna.

Men inte nog med det – arrangörerna vill även vara Sveriges största integrationsfestival.

– Vi vill att etniska svenskar och invandrargrupper träffas och pratar och umgås. Det hjälper nog mer än att politiker pratar om integration, säger Shahin Roshan från Tirgan Solna.
ANNONS

Tirgan är från början en gammal persisk midsommarfest som firas till vattnets ära. Tirgan hörde till årets viktigaste högtider i det antika persiska riket, men har på senare tid tonats ner i Iran.

Men i Solna gör man tvärtom – här anordnas sedan 2012 Tirgan-festen, som kommit att bli Europas största persiska evenemang.

– Vi har haft över 30 000 besökare varje år, men vi vill att fler Solnabor och svenskar dyker upp, Shahin Roshan, en av många engagerade i föreningen Tirgan som anordnar festivalen.

För Tirgan handlar inte bara om mat, musik och fest, utan arrangörerna vill även vara Sveriges största integrationsfestival.

– Vi vill att etniska svenskar och invandrargrupper träffas och pratar och umgås. Det hjälper nog mer än att politiker pratar om integration, säger Shahin Roshan.

För att lyckas med det har man i år bjudit in ”typiskt svenska artister” som Tommy Nilsson, Patrik Isaksson och Uno Svenningsson, som uppträder med en mängd iranska artister, några som till och med flygs in från USA.

– Det blir en typisk svensk festival blandat med iransk kultur, slår Shahin Roshan fast.

I år kommer festen att hållas lördagen den 2 juli på Huvudstafältet, som kommer att förvandlas till en festplats.

– Det är ungefär en veckas föreberedande. Vi ska sätta upp 60 tälta, bygga ett tivoli och köra in food trucks, säger Shahin Roshan.

ANNONS
Fakta

Legenden om Tirgan

Tirgan är en gammal persisk midsommarfest som firas till vattnets ära. Tirgan hörde till årets viktigaste högtider i det antika persiska riket och firas fortfarande på vissa håll i Iran.

Den firas runt den 1 juli och det finns en legend som berättar att Iran och Turan låg i krig. Turan hade ockuperat allt land fram till Demavend, men led av att det inte regnade. De erbjöd då perserna att skjuta en pil och där pilen hamnade skulle den nya gränsen mellan de två länderna dras.

När persern Āraŝe Kamāngir hade skjutit pilen blev det fred mellan länderna och regnet återkom. Detta ska då vara bakgrunden till festen.

Källa: Wikipedia
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.