Kjerstin Dellerts väg tillbaka efter stroken

"Han heter bara Vargen", berättar hon om vargen som hon inte minns var hon köpt.
"Han heter bara Vargen", berättar hon om vargen som hon inte minns var hon köpt.
"Den är inte så bekväm, men den är vacker", skämtar Kjerstin Dellert under fotograferingen
"Den är inte så bekväm, men den är vacker", skämtar Kjerstin Dellert under fotograferingen
På julafton drabbades operastjärnan Kjerstin Dellert av en allvarlig stroke.
Men hon är inte den som ger upp. Långsamt har hon repat sig, med ett tydligt mål: på Valborgsmässoafton tänker hon stå på scen igen.

Den här intervjun publicerades i Mitt i mars 2017.

Mitt i julfirandet på Ulriksdals värdshus, precis innan jullunchen skulle börja, kände Kjerstin Dellert att något inte var som det ska.

– Jag sa till min man att nu är det något som händer i min kropp, i mitt huvud. Sen sjönk jag ner på en stol och sen minns jag inte mer.

Hon fördes akut till sjukhus där det konstaterades att hon fått en stroke. Hon blev liggande i över en veckas tid, fast tidsperspektivet är det lite luddigt med.

Och egentligen vill hon inte prata alls om det som hände. Det är passerat. Det är förbi. Nu har hon nästan återhämtat sig.

– Det som varit det har varit. Nu ser jag bara framåt, mot våren, och mot att få öppna teatern och hälsa publiken välkommen igen, säger hon när Mitt i Solna besöker henne i hemmet.

Teatern, det är såklart hennes älskade Confidencen, Ulriksdals slottsteater från 1600-talet, som hon var med om att rädda och restaurera.

Årets stora satsning är operan Orfeus & Eurydike men det blir även gästspel av bland annat Maia Hirasawa och Louise Hoffsten.

Kjerstin Dellert är inte bara teaterräddare och finkultur. Operasångerskan har även gjort den svenska rösten till Bianca Castafiore, ”Näktergalen från Milano”, den fiktiva operasångerskan som figurerar i Hergés serier om Tintin.

– Oj, ja det var längesen. Det minns jag inte hur jag hamnade i. Men jag gör ju rollen som operadivan där.

Hur nära ligger divarollen dig själv?

– Mycket nära. Det var bara att plocka fram lite grann. Alltså, det här med diva och primadonna, det är ju något positivt! Det är bara andra som vill förvandla det till något negativt.

– Men jag är ingen diva hemma. Jag har en fantastisk man. Tänk att vi varit gifta i 45 år. Där drog jag en vinstlott, lägger hon snabbt till.

Men då, 1968, då hon och Nils-Åke Häggbom gifte sig, var relationen något av en skandal. Att en kvinna gifte sig med en 16 år yngre man sågs inte med blida ögon. Det tisslades och tasslades.

– Vi arbetade tillsammans, Nils-Åke som premiärdansare och jag som sångerska, och sen gick vi från scen till säng, så att säga, haha. För oss har det aldrig varit onaturligt med vår åldersskillnad.

En annan gång hon hamnade i hetluften var då hon och maken var gäster på en kungamiddag 1974. Kjerstin hade precis som andra kvinnor då valt att sluta bära behå. På bilderna som kablades ut efter middagen syntes två bröstvårtor genom det skira tyget på klänningen.

Skandalen var återigen ett faktum.

– Det var väl ett litet fel … men jag har ingen behå nu heller. Jag hatar behå!

Då som nu är hon stolt feminist – och väljer alltid kvinnan före mannen.

– Jag har alltid varit någon sorts suffragett. Vi kvinnor ska hålla ihop och ta fram det bästa i varandra. Vi måste det.

– Egentligen är alla män små pojkar som legat i vår kropp. Håller du inte med? fortsätter hon med en blick åt fotografen Åsa.

Kjerstin Dellert var tillsammans med operakollegan Elisabeth Söderström konferencier för galaföreställningen kvällen innan kungen och drottningen gifte sig 1976. Hon beskriver sig som rojalist och har följt med kungaparet på ett flertal resor utomlands.

Den trogna tjänsten har renderat en hel hög med fina medaljer och utmärkelser, men det finns en som saknas.

Du blev aldrig utnämnd till hovsångerska?

– Nej, jag blev inte det. Men vad spelar en titel för roll? Det är viktigare vad publiken och vad svenska folket tycker, slår hon bestämt fast.

Åter till publiken, och till den älskade teatern. På Valborgsmässoafton är det säsongspremiär på Confidencen. Kjerstin har ett tydligt mål framför sig.

– Hemma går jag med rollator, men går jag på stan har jag bara en elegant liten käpp. Men när jag går upp på Confidencens scen, då ska jag slänga ifrån mig den!

Fakta

Tre snabba med Dellert

Favoritroll. ”Carmen, alltid Carmen. Det är den roll jag är mest förknippad med. En gång i Norge sjöng jag den på svenska, tenoren på norska, en tredje på franska och en fjärde på spanska. När vi gästade Ryssland en gång sjöng min partner på ryska och jag svenska. Det var lite schizofrent!”

Favoritplats. ”Jag har bott i Paris, London, New York. Men jag trivs bäst här hemma, jag har en stark revirkänsla. Här kan jag verkligen umgås med det vilda och komma ut i naturen. Om kvällarna matar jag räven som bor här.”

Om att åldras. ”Nicolai Gedda gick ju bort här nyligen. Nu är vi i övre medelåldern, nu börjar vi dö bort. Jag börjar väl stå i tur. Fast det är ändå fantastiskt, Jag kan inte FATTA att jag snart är 92 år.”