På Le Rouge klappar hjärtat för entrecôte

Maträtter från Le Rouge i Gamla stan
1. Hel röding med skaldjur. 2. Inredningen går i – rött. 3. Svensk entrecôte. 4. Körsbär- och chokladdessert.
Nyrenoverade Le Rouge bjuder på en riktig köttfest. Men smakar det så kostar det...
Fakta

Le Rouge – så tyckte vi

Adress: Brunnsgränd 2–4.

Kök: Fransk-svenskt, entrecôte som specialitet.

Miljö: Lokalen andas Moulin Rouge

Vegetariskt: Ja, både förrätter och varmrätter.

Pris: Varmrätter 225–795 kronor.

Betyg: Gourmé: 4, Gourmand: 3

Det är skillnad på entrecôte och entrecôte. Gourmé tar genast fine dining i försvar när de lusläser menyn. De blev förförda av de vackra draperingarna
i matsalen, målningarna i taket, servitörernas vita skjortor med ärm­hållare… Tills Gourmand fick syn på priserna.

– 795 kronor för en entrecõte!

Det spelar ingen roll att det är wagyu­kött med bästa marmorering. Gourmand väljer i stället styckmästarens utvalda svenska entrecôte för 425 kronor.

 

Men först förrätt. Det finns en del att välja mellan; tre med lax som bas, tre med entrecôte och tre vegetariska. Gourmé beställer Tataki surf’n’turf (165 kr) där fina små bitar av entre­côte och tonfisk ligger på en bädd av shiitake­svamp, råhyvlade grönsaker och söt majonnäs. Yuzu-soya bryter fint av – fatet skrapas rent.

Gourmand äter rostade jordärt­s­­kockor (145 kr) med cashewkräm, chips av skocka, äpple och nötvinägrette. Skockorna är mjälla och äpplena ger fin syra åt rätten.

– Fantastiska kompositioner, säger Gourmé, för att vrida måltiden till en positiv anda.

 

Gourmé har nämligen varit här förut och blivit lite besviken. Då åt Gourmé och en vän hel röding fylld med skaldjur (275 kr/person). En hel fisk serverad med potatispuré, vintergrönsaker och skaldjurssås. Fisken skulle vara fylld med pilgrimsmussla och hummerkött, men av detta såg de inte mycket. I övrigt var fisken fin, morötterna perfekta och såsen smakade verkligen skaldjur.

Men nu äter de entrecôte, från Skövde berättar servitören, och de har haft ett sjå att välja bland alla tillbehören, där tryffel återfinns i många. Mandelpotatis­purén är svår att motstå. Till det får det bli sås på vildvuxen svamp och så tomatsallad med picklad lök.

Det är mycket gott, köttet mört och perfekt tillagat efter smak.

– För det priset så… muttrar Gourmand.

 

Till dessert satsar Gourmand på chokladganache på valrhona med körsbärssorbet och knäckflan (85 kr). Chokladen ligger stenhård i botten och sorbeten är lite för besk.

Då har Gourmé bättre tur. Höst­päron (85 kr) består av tunna päronflan, päronglass och kondenserad mjölk. Lent, friskt och gott.