Min lokala hjälte

Klassisk Rydberg – men inte mycket mer

Gösfilé.
Gösfilé.
Biff Rydberg.
Biff Rydberg.
Chevre chaud.
Chevre chaud.
Mysig matsal med författar­porträtt och bokhyllor.
Mysig matsal med författar­porträtt och bokhyllor.
Ett klassiskt namn – på inte lika klassisk adress. På Rydbergs är det mysigt, men den anrika biffen en av ganska få höjdpunkter på den långa menyn.

– Här har vi faktiskt aldrig varit, konstaterar Gourmand när han och Gourmé kliver in på Rydbergs och tar plats
i den välkomnande matsalen.

– Men vi har gått förbi otaliga gånger, säger Gourmé.

Och det verkar de flesta göra denna vardagkväll. De är i stort sett ensamma i matsalen.

– Svårt att hålla igång en så omfattande meny (15 varmrätter) på det underlaget, tänker Gourmé.

Förrätterna är dock inte så många. Gourmand fastnar för chèvre chaud (99 kr) som serveras på en bädd av späd rödbetsblast, med honung, valnötter och granatäpple till. Granatäpplets syra lyfter rätten.

Gourmés carpaccio på oxfilé (145 kr) har semitorkade tomater som extra tillbehör. Det funkar, men Gourmé gillar lövtunt kött, de här skivorna är för tjocka.

– Och jisses, vad ska vi välja till varmrätt! säger han nu.

– Biff Rydberg förstås! säger Gourmand.

Rätten, som är uppkallad efter grosshandlaren Abraham Rydberg, består av tärnad oxfilé, råstekt potatis, stekt lök och en äggula (280 kr). Här kommer även en pepparrotskräm till, med rejält sting. Det är pricken över i och Gourmand är mycket nöjd.

Men han måste googla mitt i maten, och läser högt: Abraham Rydberg var delfinansiär till Hotell Rydberg som låg vid Gustav Adolfs torg. Det var från mitten av 1800-talet till dess att byggnaden revs 1914 den tidens inneställe och gästades av författare som Hjalmar Söderberg och Albert Engström.

– Men författarporträtten på väggarna beror nog mer på att Författarnas hus ligger på den här adressen, och då passade man väl på att ta ett anrikt namn till restaurangen, förklarar Gourmé.

Han äter gösfilé (235 kr) med färskpotatis, grönsparris och Skagenröra. Fisken är snyggt stekt, och var för sig är allt gott. Men det gifter sig inte riktigt. Han ber om lite skirat smör och det är inte fel.

Fel är dock att beställa dessert.

Créme brûlée (95 kr) är en alltför stabbig historia och den brända karamelliserade ytan väl klen. Jordgubbs-cheesecake (110 kr) smakar färdig­-köpt och grädden sprejgrädde.

Det krävs mer för att leva upp till restaurangnamnets historiska anor, enas de om.

Vill du hellre gå någon annan stans? Läs våra senaste krogrecensioner här.

Tips! Få stenkoll på helgen och läs de bästa reportagen från Mitt i Stockholm – prenumerera på vårt nyhetsbrev Fredagspepp!

Fakta

Rydbergs bar & matsal – så tyckte vi

Betyg: Gourmé: 2, Gourmand: 3

Adress: Drottninggatan 88, Norrmalm.

Kök: Klassiskt svenskt-franskt.

Miljö: Varmt och ombonat.

Vegetariskt: Ja.

Pris: Varmrätter 155–295 kronor.