Kletig och god comfort food

Causa rellena, peruansk, smakrik potatis.
Causa rellena, peruansk, smakrik potatis.
Ceviche på tonfisk.
Ceviche på tonfisk.
Churros med majsglass.
Churros med majsglass.
Salsastämning, drinkar och lite roligare mat än fredagstacon väntar besökarna på nya krogkonceptet Eatery Social.

– De fick väl välja, antingen slopa fönster helt eller låtsas att det är Mexico city, säger Gourmand och pekar ut genom fönstret på Johanneshovsbrons brutala infart till Söderledstunneln.

Om utsikten från Eatery Social är bilköer och rå betong försöker insidan vara så mycket varm mexikansk och peruansk stämning man kan få till bredvid en svensk hotellfoajé. Ur högtalarna strömmar salsa på hög volym och här finns randiga filtar att svepa in turister med som vill ta selfies.

Kändiskocken Marcus Samuelsson har lanserat konceptet, först i Malmö och sedan i juni även i Stockholm. Det är långt ifrån fine dining men folkligt, festligt och hyfsat gott även om köket fortfarande jobbar på att få allt att funka och få maten att flyta i en jämn ström ut ur luckan.

Menyn är lika lång som drinklistan med många smårätter. Som quesadilla (85 kronor), blå (!) grillade tortillas fyllda med ost, tomat och chili ancho-salsa. Tacos (115-135 kronor) serveras i par på gigantiska tallrikar där mjuka majstortillas med vald fyllning, som nyfriterad fisk, bläckfisk eller högrevschili, rullas ihop till goda munsbitar.

– Komfortfood. Kletigt och gott, smackar Gourmand nöjt.

Många väljer burgaren, tortas burger (195 kronor) bland varmrätterna, vilket är lite synd för den är menyns mest smaklösa rätt, trots chimichurri, en latinamerikansk örtröra med sting.

Ta hellre den intressanta causa rellena (175 kronor), en peruansk potatisskapelse spritsad av kall, välkryddad potatismos som smakar både syrligt och hett. Till det marinerade gulbetor, smakrika röror, sparris, avocado och pocherat ägg.

– Helt galet, men gott, tycker Gourmand.

Efter alla smaker passar något sött, som churros (95 kronor), friterade munkaktiga grejer som doppas i chokladsås. Ibland är de fyllda med god dulce con leche (kolasås på kondenserad mjölk) och blir då extra goda. De serveras med bär, chokladsås och dagens glass som kan smaka knäck av lucumafrukt eller sött av blå majsglass.

– Lite Gul bil på det här och kvällen rundas av perfekt, säger Gourmand pekar på en 020-taxi på väg in i tunneln.

Läs Mitt i Stockholms stora genomgång av stans godaste tacos här.

Fakta

Så tyckte vi

Adress: Ringvägen 98

Kök: Mexikanskt och peruanskt i Södertappning.

Miljö: Konceptrestaurang som satsar på drinkar, salsa och comfort food.

Vegetariskt: Ja.

Pris: Varmrätter: 195-295 kronor.

Betyg: Gourmé: 3, Gourmand: 3