ANNONS

Kollektivet på Söder – gör vardagen enklare

Gun Hedén, i rutigt förkläde, är med i matlaget som lagar dagens middag i kollektivet.
Gun Hedén, i rutigt förkläde, är med i matlaget som lagar dagens middag i kollektivet.
Roligare, billigare – och färdig middag fem dagar i veckan.
Att bo tillsammans har många fördelar.
Det vet de boende i kollektivet Färdknäppen vid Fatburen, som firar 25-årsjubileum.
ANNONS

I köket i kollektivhuset råder full aktivitet. Husets ”urmoder” Monica William-Olsson fyller 85 år, och en specialbeställd meny med Butlers lammfärslåda och jordgubbstårta håller på att framställas.

Fem dagar i veckan kan de boende i huset äta i den gemensamma matsalen. I dag är det matlaget med Gun Hedén i spetsen som basar i köket. Hon har bott i huset sedan starten 1993.

– Jag halkade in på ett bananskal. Och sedan var jag fast, säger hon.

Det bästa med att bo tillsammans med andra är gemenskapen, tycker hon. Men man måste vara beredd att kunna anpassa sig efter olika viljor.

– Ibland blir det lite kollisioner, men man klarar ut det.

Karin Ståhle håller i jordgubbstårtan till jubilaren. De boende ingår i sex olika matlag som fixar krubb fem dagar i veckan. Foto: Lisa Bonnichsen

– Jag vill aldrig flytta härifrån. De får bära mig ut med fötterna först i sådana fall

Monica William-Olsson, grundare

Första i sitt slag

Kollektivet är det första som byggdes i Sverige för personer ”i andra delen av livet”. Kraven på de boende är att man är minst 40 år och inte har några barn som bor hemma.

ANNONS

Initiativtagaren Monica William-Olsson hade i slutet av 1980-talet en vision om ett annorlunda äldreboende. Efter flera års processande nappade Familjebostäder och byggde kollektivet. Nu, 25 år senare, är Monica nöjd med hur huset blev.

– Jag vill aldrig flytta härifrån. De får bära mig ut med fötterna först i sådana fall, säger hon.

Monica William-Olsson var initiativtagare till kollektivet. Här med Eva Paulsson. Foto: Lisa Bonnichsen

Jag kan inte tänka mig att bo på något annat sätt

Anita Persson, boende i huset sedan starten

Fördomarna kommer på skam

Det finns fördomar att bo kollektivt, som att det skulle vara flummigt eller att man inte har något privatliv. Men det handlar om okunskap.

– Ibland kan det vara ganska jobbigt. Vår beslutsordning gör att alla förändringar måste tas upp på ett husmöte. Men jag kan inte tänka mig att bo på något annat sätt, säger Anita Persson, som också bott i huset sedan starten.

Hennes bordsgranne Eva Paulsson håller med om att fördelarna absolut överväger.

– När som helst kan jag gå hem till mig själv. Men om jag vill vara tillsammans med någon kan jag bara gå ner i huset och vara med grannarna.

Eva Paulsson och Anita Persson sitter i kollektivets gemensamma trädgård. De vill inte bo på något annat sätt. Foto: Lisa Bonnichsen

Stor efterfrågan

Och efterfrågan på att bo tillsammans är stor. Flera kollektivhus håller på att byggas runt om stan. Som Familjebostäders nya kollektivhus i Hägersten, med planerad inflytt 2020.

– Det är jätteroligt att det blir ett nytt kollektivhus. Olika människor vill på på olika sätt så det väldigt bra att vi gör det möjligt för fler att bo i kollektiv, det är något som efterfrågas, har Ann-Margarethe Livh (V) bostads- och demokratiborgarråd och ordförande i Familjebostäder tidigare sagt till Mitt i.

Första spadtaget till kollektivhuset färdknäppen som stod färdigt 1993. Foto: Färdknäppen

Fakta

Färdknäppen – bara för äldre

Färdknäppen ligger i Södra Stationsområdet. Det invigdes 1993,på initiativ från de blivande hyresgästerna i samarbete med Familjebostäder.

Här bor 56 personer i egna lägenhetr, alla är äver 40 år utan hemmaboende barn.

Det finns även gemensamma ytor som storkök, matsal, trädgård, takterrass, gym, bastu, verkstad, sällskapsrum och bibliotek.

Alla boende är med matlag och städlag.

För att få en lägenhet måste du vara medlem kollektivhusföreningen. När en lägenhet blir ledig föreslår föreningen en hyresgäst som prövas av Familjebostäder.

Källa: Familjebostäder
Fakta

Fler kollektivhus på Söder

Kollektivhuset Södra station, Magnus Ladulåsgatan.

Utkiken, Stockholms äldsta kollektivhusförening. Folkungagatan.

Sjöfarten, Heliosgatan i Hammarby Sjöstad.

Tullstugan, Dörjgränd, norra Hammarbyhamnen.

Färdknäppen, Fatbursgatan.