Komiker tävlar om att vara smartast på scen

Panelens deltagare är Magnus Betnér, Johanna Wagrell och Ellinor Svensson. Dessutom är Martin Soneby och Nisse Hallberg från den numera nedlagda podcasten Alla mina kamrater med på scen. Fritte Fritzon är programledare.
Panelens deltagare är Magnus Betnér, Johanna Wagrell och Ellinor Svensson. Dessutom är Martin Soneby och Nisse Hallberg från den numera nedlagda podcasten Alla mina kamrater med på scen. Fritte Fritzon är programledare.
Komikers intelligens ifrågasätts när showen Smartare än en komiker är tillbaka på Scalateatern.

– Jag får intala mig att jag är smartare än jag är, säger Johanna Wagrell, en av deltagarna.

På tisdag kör Smartare än en komiker igång på Scalateatern. Tre lag med komiker tävlar i frågor om aktuella händelser. Inte helt olikt teveprogrammen Snacka om nyheter eller Parlamentet alltså. Arrangören och programledaren Fritte Fritzson menar dock att de snott det mesta från BBC:s Big fat quiz of the year.

Senaste föreställningen var i maj. Så nu avhandlas hela nyhetssommaren, även om den inte varit särskilt rolig. Snarare tvärtom.

– Vi har försökt undvika det värsta. Men en minister som kör rattfull är ju väldigt kul för alla. Utom för ministern, säger Fritte Fitzson.

Men hur är det då att vara rolig, smart och påläst, allt på samma gång, framför en kräsen publik? Johanna Wagrell, från satirprogrammet Tankesmedjan är en av deltagarna. Hon meder att hon är lite nervös.

– Att vara rolig i en panel är jag varje dag. Det här med att vara smart samtidigt är värre. Men jag ser mycket frågesport på teve, och äskar På spåret. Det kanske hjälper lite.

Komikern Jesper Rönndahl, flerfaldig På spåret-vinnare är också med på scen.

– Hoppas han hamnar i mitt lag. Eller kanske inte. Då kommer han få all cred om vi svarar rätt. Jag får intala mig själv att jag är smartare än jag är så kommer det gå jättebra.

Hinner du inte till Scalateatern finns fler humorshower i veckan. På Södra teatern håller klubben Capitol comedy till. Ambitionen är att vara som ett svensk Saturday night live där olika genrer som stand-up, sketcher och improvisation blandas med varandra. Det är mycket att leva upp till alltså för bland andra Nisse Hallberg, Kodjo Akalor och Ami Hallberg Pauli som uppträder här 16 september.