Körberg vill överraska på Kastellet

Senast Tommy Körberg uppträdde i Vaxholm var flera decennier sedan.
Senast Tommy Körberg uppträdde i Vaxholm var flera decennier sedan.
– Sången skapar en slags helhet. Jag känner mig hel på något sätt när jag sjunger.
– Sången skapar en slags helhet. Jag känner mig hel på något sätt när jag sjunger.
På lördag 10 juni uppträder mannen med vad som kallats "Sveriges bästa röst" på Kastellet i Vaxholm.
– Det blir allt möjligt. Både igenkänning och överraskningar, så att publiken tänker lite ”oj, vad är det?”, säger Tommy Körberg, 68.

– Jag bakar in och gör om. Det blir aldrig samma, då skulle jag dö av leda. Och jag är noga med dramaturgin.

Det blir aldrig samma, då skulle jag dö av leda

Kompet blir som vanligt av en kvartett, men i år med nya musiker. Konserten i Vaxholm blir starten för konsertsommaren på Kastellet i Vaxholm, men också lite avstamp för Tommy Körbergs årliga sommarturné.

Länge sedan sist

–  Jag har lirat i Vaxholm förut, men det var längesen…

– Det var med Solar plexus (experimentell musikgrupp 1969-76, redds anm) tror jag. Jag minns att vi kånkade på Monika Dominiques hammondorgel.

Annars är det mest privat som Tommy Körberg besökt Vaxholm – han var bekant med de tidigare ägarna till Waxholms hotell och har hängt där en del med vänner.

Tommy Körberg backar i stolen, när uppväxten kommer på tal, men pratar desto hellre om musik. Han köper inte längre CD skivor, vinylsamlingen med 3 000 skivor stals för många år sedan, men han fortsätter att söka och lyssna på ny musik.

Jagar ständigt ny musik

– Jag letar på itunes och så har jag Spotify discover weekly som föreslår musik baserat på vad man lyssnat på tidigare. Jag lyssnar ett tag, och om jag inte gillar det tar jag nästa låt. Jag lyssnar hela tiden, säger han och visar belåtet sina brusfria, trådlösa lurar som han bär runt halsen.

Den svenska musiken är så mycket ängslighet

En hel del ny musik är ointressant tycker han:

– För det mesta är det barnramsor med trumkomp. Melodiken har försvunnit. Och i den svenska musiken är det så mycket ängslighet, den går neråt, så här: (visar med armarna).

– De är så jävla skitnödiga också, och det är ingen måtta på hur pk det är.

Kan det vara så att det speglar samtiden?

– Ja, ängslan…

Får du rysningar av bra musik?

– Nej om det är bra ler jag bara. Både inombords och utombords.

Fakta

Fakta: Tommy Körberg

Namn: Tommy Körberg

Yrke: Musiker och skådespelare

Lovar han att sjunga på Kastellet: – Det blir nog ”Judy min vän”, ”Fattig bonddräng”, ”Som en bro över mörka vatten” och ”Regnet det bara öser ner”…

Karriär: Scendebuterade i femårsåldern ”för några tablettaskar”. Medlem i grupperna Bootleggers, Tom & Mick & Maniacs och experimentella jazzrockgrupperna Solar plexus och Made in Sweden på 1960-70-talet. Teater, film, musikaler, bl a Les Misérables och Chess, solokarriär och samarbeten med andra artister, bland andra Benny Andersson.

1969: Mellovinnaren Tommy Körberg, 20 år med låtskrivaren Britt Lindeborg.

Vann melodifestivalen 1969 och 1988 och gick till final i 2013 års upplaga av tävlingen. Har under våren setts i en av rollerna i TV4-komedin ”Finaste familjen”. Genom åren prisad två gånger med en Grammis.

Järn i elden:  Pluggar just nu till ”I love musicals” (17 juni på Ullevi med Peter Jöback och Helen Sjöholm).  – Så har jag lite olika andra projekt, men det vill jag inte prata om nu.

Lyssnar just nu på: Becca Stevens (amerikansk musiker och låtskrivare) och Sara Barreilles (amerikansk musiker som bl a komponerat Broadway-musikalen ”The Waitress” som hon själv spelar huvudrollen i).

Sommarsemester? – Jag ska vara på landet och umgås med dotter och fru och mitt barnbarn.

 

LYSSNA PÅ TOMMY: