70-talet kommer tillbaka till Länkvägen

Rasmus Luthander, Simon Kaijser och Jonas Gardell.
Rasmus Luthander, Simon Kaijser och Jonas Gardell.
Scener kommer att spelas in i Sigma.
Scener kommer att spelas in i Sigma.
Länkvägen i Sigma stängs av för trafik i slutet av veckan. Anledningen är att Jonas Gardells nya dramaserie De dagar som blommorna blommar ska spelas in.

21 och 22 februari stängs Länkvägen av. Anledningen är att SVT kommer dit med ett filmteam. Det är Jonas Gardells nya serie De dagar som blommorna blommar som ska spelas in i Sigma.

Serien följer tre familjer genom 70- 80- och 90-talet fram till nutid.

– När produktionen skulle hitta en kedjehusmiljö till våra familjer att bo i var området med husen runt Länkvägen helt rätt för vår berättelse. Området har inte förändrats så mycket sen det byggdes vilket passar oss väldigt bra, säger Johan Svennerfors, linjeproducent på SVT.

Nu i veckan kommer de att spela in scener på gatan som utspelar sig 1978. För inspelningen kommer de ta dit tidsenliga bilar, byta gardiner inne i en del fönster och ha statister stylade enligt dåvarande mode.

– Vi har fått ett mycket bra bemötande och har ett nära och bra samarbete med de boende vilket förstås underlättar.

För gatans omvandling till 70-tal ansvarar scenografen Jan Olof Ågren. Han har gjort scenografi till bland annat Fröken Frimans krig, En man som heter Ove och Torka aldrig tårar utan handskar.

Serien är ett samarbete mellan Jonas Gardell, Simon Kaijser och Maria Nordenberg. De har tidigare skapat De halvt dolda och Torka aldrig tårar utan handskar tillsammans.

– Jag tror De dagar som blommorna blommar handlar om livets olidliga skörhet, och om hur alla måste räknas, varje liten blomma på ängen. Hur varje liv måste ha ett värde, hur försvinnande kort det än är så är det allt vi har, säger Jonas Gardell.

Fakta

De dagar som blommorna blommar

De dagar som blommorna blommor handlar om förlust och överlevnad. Serien följer vännerna Erik, Mikael och Benny.

Serien är skriven av Jonas Gardell och regisseras av Simon Kaijser.

I några av huvudrollerna ses Rasmus Luthander, Eva Röse, Anja Lundqvist, Johan Rheborg, Ulf Friberg , Jacob Ericksson, Magnus Krepper och Torkel Pettersson.

Serien är producerad av Maria Nordenberg och beräknas ha premiär nästa jul.

Källa: SVT