ANNONS

Konst som tål att gå på

Rinkebyakademiens plåtfasad ”Arabesk” är ett konstverk av Sonja Larsson.
Rinkebyakademiens plåtfasad ”Arabesk” är ett konstverk av Sonja Larsson.
Verket ”Street corner talking” på fasaden till Kista galleria.
Verket ”Street corner talking” på fasaden till Kista galleria.
”Brobdingnag” är namnet på Cecilia Ömalms konstverk på Jan Stenbecks torg utanför Kista galleria.
”Brobdingnag” är namnet på Cecilia Ömalms konstverk på Jan Stenbecks torg utanför Kista galleria.
Konstnären Cecilia Ömalm inspirerades av mönstren i olika mattor när hon skapade ”Brobdingnag”.
Konstnären Cecilia Ömalm inspirerades av mönstren i olika mattor när hon skapade ”Brobdingnag”.
Runt omkring oss finns en massa konst som vi inte alltid tänker på.

Hela Rinkebyakademiens fasad är till exempel ett konstverk och i Kista trampar tusentals människor på verket ”Brobdingnag” när de är på väg in i gallerian.
ANNONS

Som en vårgrön uppenbarelse tornar Rinkebyakademien upp bland de andra gråa betonghusen i stadsdelen. I slutet av augusti förra året invigdes den återuppbyggda akademien i Rinkeby igen efter att den gamla byggnaden brändes ned. Hela fasaden är faktiskt ett konstverk: ”Arabesk” av Sonja Larsson. Hon fick uppdraget av Aperto arkitekter. De ville att husets fasad skulle ge en känsla av att vara svept som ett omslagspapper runt en inre kärna – som ett skydd men ett väldigt estetiskt sådant.

Azra Tuhcic, som jobbar på Rinkebyakademien, tycker att byggnaden lyfter området, eftersom den sticker ut och inte liknar någonting annat.

– Men det är inte så att jag tänker på att det är ett konstverk varje gång jag kliver in i byggnaden. Man kan tro att det är mörkt inne i byggnaden, men det är väldigt fint ljusinsläpp, säger hon.

Arabesk är en del av Stockholm konst, vars uppdrag är att ta fram nya konstverk till stadens offentliga platser, som gator, parker, bostadsområden och torg.

Ett annat av deras nya projekt är konstverket framför entrén in till Kista galleria från Jan Stenbecks torg. Det blev klart i somras, men i den gråmulna vinterdagen är det inte många som reflekterar över att det faktiskt är ett konstverk de passerar, när de snabbt hastar över det till och från gallerian.

– Nej, det är inget jag tänker på direkt, men i morse så slog mig tanken att det är synd att det ligger så mycket grus över. Det är svårt att få en helhetssyn när man bara går över det, säger Molly Kraut- meyer Stein, som dagligen passerar verket när hon är på väg till jobbet.

Bakom verket, som heter ”Brob-dingnag”, står konstnären Cecilia Ömalm. Alstrets titel betyder ”Jättarnas land” på det påhittade språk som Jonathan Swift skrev om på 1700-talet i klassikern Gullivers resor. Konstverket, som kan ses som en matta eller ett infällt mönster i torget, blev klart i somras.

En som har följt arbetet med verket, som är gjutet i betong med mönster i rostfritt stål, är Pia Möller, som hade utsikt över torget från sin arbetsplats. Nu, när hon är en glad pensionär, så tränar hon på gymmet som ligger två våningar under den tidigare arbetsplatsen.

– Det var mycket jobb med att anlägga konstverket. Jag tror inte att så många tänker på vad det är. De borde sätta upp en skylt som talar om att det är ett konstverk och vad det betyder. De borde också hålla efter lite så det ser snyggt ut, nu är det mest grusigt, säger Pia Möller.

ANNONS

Går man till hörnet av Kista galleria, vid torget, möts man av det stora konstverket ”Street corner talking” som har funnits där sedan 2009, och är skapat av konstnärerna Thomas Liljenberg och Bo Samuelsson, som tillsammans står bakom projektet Kista art city. Det är ett verk som har uppdaterats hela tiden med olika material på glasväggen.

Den senaste uppdateringen fick avbrytas en kort tid efter invigningen i slutet av december, då en del av betraktarna blev för påverkade av de starka ljusinstallationerna. Tanken var att man skulle stå framför verket i två minuter med slutna ögon och uppleva ljuset.

– Den hypnotiska effekten var mycket starkare än vi räknat med, och en del blev starkt påverkade och lite oroliga av ljuset, säger Thomas Liljenberg.

Det finns en sista chans att uppleva ljusinstallationen i sin helhet innan det monteras ner för gott. På kvällen den 9 mars visas det igen.

Fakta

Mer konst på gång:

Tensta: En skulptur vid Tensta träff är en del i ett samarbete mellan danska ambassaden och Tensta träff. Projektet leds av den danska konstnärsgruppen Wooloo, som kommer att jobba med Tenstabor och studenter från Köpenhamn. Beräknas bli klar under våren.

Kista: Ett konstverk vid Kista gårds park av konstnären Christin Ödlund, som återskapar den forna lindbersån i form av en bronsskulptur. Står klar under hösten.

Akalla: Stenhagsskolan och Akallaskolan ska få två nya verk till terminsstarten 2013.

Källa: Tensta träff, Stockholm konst