Konsten vi ser men aldrig tänker på

Sundbybergs centrum. Vid uppgången mot Tulegatan framträder ett öra i betongen.
Sundbybergs centrum. Vid uppgången mot Tulegatan framträder ett öra i betongen.
Vem föreställer huvudfotningen i Hallonbergen? Är fossilen på väggen i Duvbo skalet från en banan? Mitt i undersökte konstskatten längs Sundbybergs t-banestationer.

Alla Stockholmare har en relation till tunnelbanan. En del gör allt för att undvika den, andra ser den som ett nödvändigt ont att ta sig fram och tillbaka mellan hemmet och jobbet. Men faktum är att 94 av Stockholms 100 tunnelbanestationer är utsmyckade med konst. Väl värd att ta åka runt och inspektera en regnig söndag.

Framförallt är det blå linjens grottstationer som lockar besökare från hela världen. Att det har blivit så, kan vi tacka bloggare, konstintresserade och resemagasin för. Kungsträdgården och Rådhuset hamnar ofta högt på listor som några av världens vackraste, tillsammans med någon station från Moskvas eller New Yorks metro. Fast det finns betydligt fler guldkorn än så.

Barnen har smyckat Hallonbergen

En resa genom Sundbyberg under jorden kan man bland annat se förstorade barnteckningar i Hallonbergen. I Rissne finns en tidslinje som berättar hur människan har levt sedan pyramidernas epok för 5000 år sen, fram till 1985, då stationen invigdes. Även om intresset är stort utomlands är de flesta besökare faktiskt de som pendlar varje dag.

– Många utbrister ”herregud”! Här har jag varit så många gånger men aldrig tittat ordentligt, berättar SL:s konstguide Marie Andersson att hon ofta höra får höra från deltagare på hennes konståkningar.

”Alla har rätt till att uppleva god konst”

Under turerna blir nästan alla överraskade över hur stor del av tunnelbanan som utgörs av konst, menar hon. Särskilt blå linjen är utmärkande för sina helgestaltade väggmålningar. När grottstationerna började byggas under 1970-talet samarbetade konstnärerna nära arkitekter och teknikerna. Det medförde att utsmyckningen av väggarna fick ta stor plats i utformningen av varje station.

– Tanken bygger på en demokratisk idé att alla har rätt till att uppleva god i konst i vardagen, och inte bara för de som har råd. Sen blir det också lättare för folk att orientera sig i tunnelbanesystemet nära alla stationer har sin egen prägel, säger hon.

På plattformen i Duvbo står Jimmy Nilsson och väntar på tåget till Fridhemsplan. Han ställer sig alltid på samma ställe, inte särskilt långt från rulltrappan och vilar blicken på en fossilliknande skulptur som Gösta Sillén installerat.

– Svårt att veta vad det föreställer, men det ser ut som runskrift eller något i den stilen. Annars gillar jag Rinkebys station. Den har lite mer färg, säger han.

Fakta

Åk på en guidad konstrunda i sommar

I sommar anordnar SL guidade visningar av konsten i tunnelbanan på tisdagar, torsdagar och lördagar. Alla visningar startar vid T-Centralen, SL Center Sergels torg klockan 13.30 på svenska, och 15.00 på engelska.

Under en timme besöks några utvalda stationer i innerstaden. Visningen är gratis och endast en giltig färdbiljett behövs för att följa med. Få mer info om visningarna på slkonst.se.

Källa: SL

Hallonbergen. Flera av teckningarna i Hallonbergen föreställer en huvudfoting, vilket är en typisk figur för barn att rita i utvecklingsfasen. Konstnärerna tyckte att det lekfulla namnet Hallonbergen och barns fantasi passade bra ihop.

Hallonbergen. Elis Eriksson och Gösta Wallmark samlade ihop teckningar från sina egna och andras barn. Därefter förstorade de upp teckningarna med barnens egna ord och uttryck, och kalkerade av dem på stationens väggar.

Jimmy Nilsson åker tunnelbana varje dag till kontoret i Duvbo. Där får han se Gösta Silléns skulpturer på väggarna som föreställer spår efter fossila djur, tidningspapper och bananskal.

Sundbybergs centrum. Lars Kleen skulpterade fem hus till stationen – fyra historiska och ett fantasifullt klothus som är synligt på plattformen mot Kungsträdgården. Vem vet, kanske är det så framtida Sundbybergare kommer att bo.

Sundbybergs centrum. På plattformen mot Hjulsta vajar unionsflaggan ovanför den blå basaren. Konstnären Lars Kleen hämtade inspiration till träskulpturen från ett hus som funnits i Sundbyberg en gång i tiden.

Sundbybergs centrum. Vid uppgången mot Tulegatan framträder ett öra i betongen. Konstverket är skapat av Peter Tillberg som även har avbildat en näsa, och en mun, för att symbolisera våra sinnen.

Rissne. ”Vi ses på 1400-talet” har konstnärerna Madeleine Dranger och Rolf H Reimers valt att kalla sitt konstverk. På väggarna går det att följa människans utveckling genom århundraden från Egyptens pyramider fram till vår samtid.

Näckrosen. Stationen, som har en uppgång i Sundbyberg och en i Solna, invigdes 1975 och Lizzie Olsson-Arle har stått för den konstnärliga utsmyckningen, bland annat föremål i montrar och målningar med anknytning till Filmstaden och den näckrosdamm som namngivit stationen.