ANNONS

Konsten du inte kan missa

Tyresö konstverk
Fåglar, Forellvägen, 1963, Axel Wallenstam.
Offentlig konst – de flesta av oss passerar den dagligen men färre reflekterar kring vad den egentligen betyder och vad skaparen vill förmedla.
Mitt i har valt ut sex av Tyresös verk och tagit reda på hur de upplevs och används i dag.
ANNONS

Therese Clewestam är en av de konstnärer som bidragit till den lokala konsten. Tack vare henne går två stycken offentlig konst att se i Tyresö centrum: en tax och en katt.

Therese Clewestam

Therese Clewestam

– De är inte så svårtillgängliga utan mer konst för alla och skapade med lite humor, säger Therese Clewestam.

Katten kläs ut

Katten utanför centrumet har blivit något av en maskot som Tyresöbor klätt i tröjor eller stickat halsdukar och mössor till.

Therese uppskattar hur den har fått liv genom andras kreativitet.

– Det är roligt att folk har engagerat sig och gjort klädesplagg till den, på så sätt har skulpturen kunnat vara med och förändras av de som har lust, säger hon.

Mycket konst föreställer djur

Rent tematiskt är katten och taxen inga undantag – en stor del av Tyresös offentliga konst föreställer djur. Bronsstatyetter föreställande ormar, svanar och fåglar går att finna för den som letar noga.

– Jag tror konst ofta används för att mjuka upp i hårda stadsmiljöer och områden, det är till exempel vanligt med organiska former som natur och djur i de offentliga konstverken, säger Charlotte Gyllner, kultursekreterare i Tyresö kommun.

ANNONS

Hemliga konstverk visas

Hon vill påminna om den guidade tur som kommunen arrangerar och som leds av konstvetaren och Tyresöbon Hugo Röjgård den 22 april.

– Vi går igenom både välkända och lite mer hemliga konstverk i området, lovar hon.

 


offentlig konst Tyresö

Katten, Tyresö centrum, 2000, Therese Clewestam
Katten står precis utanför Tyresö centrum. Sedan katten år 2000 placerades här har han burit en mängd utklädnader men just i dag är han naken, vilket kan har en så enkel förklaring som att han vill känna den ovanligt varma vårbrisen.


Konstverk Tyresö

Namnlöst, Granängsringen, Beth Laurin
Beth Laurin har gjort fem namnlösa väggskulpturer i brons i området kring Granängsringen, och sen de monterades har fyra av dem stulits. I entrén vid Granängsringen 15 glimrar det enda överlevande verket i solen.


 

Tyresö konstverk

Fåglar, Forellvägen, 1963, Axel Wallenstam
”Jag tänker att de är två som ska flyga, att det ger en känsla av förändring kanske. Fast det ser nästan ut som att de slåss” säger Gunn-Britt Erlandsson som bor i huset mitt emot skulpturen. ”Den är välkomnande tycker jag” säger maken Ulf Erlandsson.


offentlig konst Tyresö

Svanpar, Strandskolan, 1999, Camilla Bergman
Robin Kahm och Theodor von Knorring hänger på skolgården trots att det är lov. ”Vi tänkte bara gå hit och spela Pokémon och så satte vi oss på varsin svan” säger Robin Kahm.


offentlig konst Tyresö

Vardagens poesi, Strandtorget, 2004, Herta Hillfon
Vardagens poesi blev en av keramikern Hertha Hillfons sena kreationer och kom till 2004, nio år innan hennes död. ”Hmm… Det ger en lite lantlig känsla kanske, med tuppen och spannen” säger en kvinna som tar en cigarett på torget.


 

offentlig konst Tyresö

Vågspel, Hanvikens skola, 1981, Erik Åkerlund

Vågspel står på gården utanför Hanvikens skola och är skulptören och konstläraren Erik Åkerlunds verk. När det 1981 kom på plats var skolans personal säkra på att ungdomarna skulle förstöra verket. För att motverka att detta inträffade höll Erik Åkerlund föredrag med elva skolklasser om vad verket betydde för honom och om namnet som kom från hur han som liten lekt med rep och gjort vågor av dem.

 

 

 

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.