ANNONS

Konsthallen blir biograf

Paola Zamora har slagit sig ner i biografen i Botkyrka konsthall. Den som vill se videoverk, film och dokumentärer kan göra det i en miljö som är inspirerad av gamla biografer.
Paola Zamora har slagit sig ner i biografen i Botkyrka konsthall. Den som vill se videoverk, film och dokumentärer kan göra det i en miljö som är inspirerad av gamla biografer.
Botkyrka konsthall har förvandlats till biograf för en tid.

Den som vill se video­verk, film och dokumen­tärer kan knalla in i konsthallen och slå sig ner i biomörkret med en strut popcorn.
ANNONS

Mitt i konsthallen står numera en liten biograf med plats för 30 personer. Biorummet omgärdas av röda sammetsdraperier och inne i rummet finns fåtöljer och soffor. Fram till den 22 april pågår video- och filmprogrammet ”Biografen” på Botkyrka konsthall. Sammanlagt visas 27 videoverk, dokumentärer och filmer.

– Det här är något annat än ”den svarta kuben” man ofta hittar i konsthallar och på museer. Där kommer besökaren ofta in mitt i handlingen och får sällan hela verket presenterat för sig, säger Paola Zamora, curator för Biografen.

Paola Zamora jobbar annars som projektledare med offentlig konst och med konstprojektet Konstbio, som går ut på att visa konstfilm som förfilmer till vanliga spelfilmer på biografer.

På så sätt flyttar konstfilmen ut ifrån konsthallarna och når den breda publiken som slagit sig ner för att se ”The girl with the dragon tattoo” eller någon annan populär rulle. Med video- och filmprogrammet Biografen vill Paola Zamora och hennes kollegor ta konceptet fast göra tvärtom – alltså flytta in biografen i konsthallen.

– Det finns en tanke med att göra videokonsten tillgänglig för många. Folk kommer att upptäcka att videokonsten inte är så olik annan film. Och nu kommer publiken att kunna se filmerna i en biograf – en miljö som många ändå har en ganska naturlig relation till om man jämför med den svarta kuben i konsthallar och museer.

Utanför biografen i konsthallen kommer det också att finnas tidningar och litteratur om film och video samt teman som verken tar upp. Samtidigt är själva biorummet ett litet konstverk i sig.

– Det kommer att vara lite äldre möbler som skapar en känsla av dåtidens biografrum. Många av de gamla biograferna är försvunna i dag.

Både dåtid och framtid kommer säkert stumfilmen och science fiction-klassikern ”Metropolis” av Fritz Lang att andas.

Den visas nästa onsdag och före­ställningen kommer att vara något utöver det vanliga med stumfilmspianisten Matti Bye och ljud- och ljusperformance signerad Mattias Olsson. Föreställningen är också det enda av alla verk som inte är gratis. Plats bokas senast 5 mars och kostar 30 kronor.

ANNONS

– De följer filmen och skapar stämning, fast de gör det på sitt eget sätt. Publiken kommer inte att möta den traditionella stumfilmspianisten, säger Paola Zamora.

Videoverk visas alla dagar som konsthallen har öppet. Under ett antal onsdagar och lördagar visar konsthallen längre verk, exempelvis ”Metropolis”. Då är det också möjligt att äta soppa till självkostnadspris på plats. Till de andra filmerna gäller klassiskt biotilltugg.

– Rummet är väldigt välkomnande att vistas i och sitta ner i med en liten strut popcorn. Eftersom utställningen är lång och många videoverk visas är det meningen att man ska komma tillbaka igen, säger Paola Zamora.

Fakta

Undergång, filmmakeri och natur

Utställningen Biografen är indelad i tre block:

Block 1 (Fram till 11 mars):

”Dystopiska berättelser och natur- liga fenomen” är en fortsättning på den undergångsdoftande utställningen ”8 – vi är en parentes på jorden” som pågick i konsthallen mellan oktober och februari.

Block 2 (13 mars1 april):

”Konstnären bakom filmkameran” handlar precis som rubriken säger om konstnären som arbetar med film som format, med manus och om estetiken i filmen.

Block 3 (3 april22 april):

”Naturen – stadens trygga famn” är verk om naturfenomen, öppna landskap och relationen mellan natur och stad. Temat ska vara som en länk till efterkommande utställning på Botkyrka konsthall.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.