ANNONS

Konsthallen landar – i Fittja

Botkyrka konsthall ska växa.

Nya konst- och arkitekturbiennalen som börjar på lördag är ett steg på vägen mot en ny konst­institution i Fittja.
ANNONS

På Nya biennalen för konst och arkitektur i Botkyrka i Fittja kommer Botkyrka konsthall visa modeller och idéer för miljonprogramsområdet. Dessa är gjorda av konstnärer och arkitekter som bott i Fittja.

– Vi kommer bland annat att visa en version av ett ljudverk som sedan kommer att bli permanent på Fittja äng, säger Anneli Bäckman, curator på konsthallen.

Nyligen lyfte man också på plats en ny filial till konsthallen i form av en container från Kapstaden som inretts till ett kök. Under biennalen är det tänkt att besökarna ska kunna få smakprov signerade residence-konstnärerna Openrestaurant och Fittjas egen måltidsekolog Ayhan Aydin, men också titta på film där Fittjabor berättar om mat, matlagning och hur de odlar på kolonilotter.

– Kockar och konstnärer som är intresserade av att jobba med mat kommer att kunna verka i det här köket. Det kommer att vara ett slags workshop där man bjuder in folk ifrån området och föreningar, säger Anneli Bäckman.

Openrestaurant och Ayhan Aydin deltog också på biennalen i Venedig och lagade då mat utifrån olika recept som skapats i möten mellan olika kulturer.

– Exempelvis turkiska dolmas och mantis som fått en svensk twist, säger Anneli Bäckman.

Botkyrka konsthalls kökscontainer kommer att finnas på plats i Fittja en lång tid framöver. Det kommer även en annan container, som kommer senare i höst och som tar formen av ett projektrum för Botkyrka konsthall. Tanken är att göra konsthallens arbete i Fittja mer publikt och att på sikt skapa en ny konstinstitution på orten.

Men hur den nya konstinstitutionen ska se ut är inte klart. Bot­kyrka konsthall talar om en institution som ”snarare producerar nytt än representerar det redan existerande” och som involverar Fittjabor och kultur- och föreningsliv.

– Det kanske inte blir en byggnad utan flera. Man kan tänka sig en konsthall som är integrerad i Fittja där olika platser aktiveras. Det kan även bli en plats som ­breder ut sig mer sommartid då det offentliga rummet är mer tillgängligt. I framtiden när man åker till Botkyrka konsthall så åker man kanske inte endast till en byggnad, utan till området ­Fittja där program sker på olika platser, ­säger Anneli Bäckman.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.