ANNONS

Konstiga fåglar och fiskar i olja

Liselott Toresdotter Lindberg målar i sin atelje. Här skapas konst där djur får ta plats.
Liselott Toresdotter Lindberg målar i sin atelje. Här skapas konst där djur får ta plats.
Konstnärinnan Liselott Toresdotter Lindberg målar olja på duk. Ofta målar hon djur, framförallt kråkor och fiskar är återkommande. Nu förbereder hon sig för en konstrunda på Lidingö.
ANNONS

I en ateljé nere vid Kottlasjön målar Liselott Toresdotter Lindberg lager på lager i olja. Ateljén blev klar för tre år sedan och är hennes arbetsplats. I alla fall en del av den. Inspirationen letar hon efter under promenader inne i city.

– Jag har egentligen alltid hållit på med något kreativt. Det har funnits i mig i hela mitt liv. Jag startade för 17 år sedan och jag njuter fortfarande, det har inte blivit tråkigt, säger Liselott Toresdotter Lindberg och skissar på ett papper.

Winnerbäck sjunger för henne

Ur högtalaren som gömmer sig bland böcker och färger sjunger Lars Winnerbäck om avståndet från Stureplan till Södermalm. Ungefär som när Liselott själv är ute och går.

– Det är alltid Winnerbäck. När jag målar spelar jag alltid Winnerbäck, då mår jag bra. Favoritlåten är Hosianna men det spelar ingen roll vilken låt det blir. Jag har lagt in alla hans låtar i en lista som jag låter gå.

Hennes tavlor pryds av kråkor och fiskar. Även något annat djur syns på vissa verk. Men precis som att det alltid är Winnerbäck som sjunger så är det alltid djur på tavlorna. Nästan.

”Jag blir aldrig nöjd. Skulle jag bli nöjd tar allt slut”

– Jag blir aldrig nöjd. Strävan att utvecklas finns i mig hela tiden. Skulle jag bli nöjd, då tar allt slut. Vissa tavlor kan jag hålla på med hur länge som helst, andra blir bra på en gång.

Vad det är som gör att det blir så kan Liselott inte sätta fingret på men tror att det kanske är så med allt i livet. I alla fall i den kreativa delen i henne. Hon tycker att kulturen är oerhört viktig och hennes konst är en del av Lidingös kulturliv.

– Kulturen är inte helt självklar men bra att det görs olika saker för att få fram den, säger hon.

ANNONS

Kulturen får ta plats

En sak som görs i kulturens tecken på Lidingö är den kommande konsthelgen på Galleri Fallera. 26 Lidingökonstnärer genomför en samlingsutställning med ett verk var. De bjuder in till konstrunda mellan den 24-26 mars på galleriet. Liselott har valt att ställa ut en tavla i mindre format föreställande en kråka med en fisk på huvudet. Hon har döpt den till fiskfänge.

– Jag valde den för att jag tycker om den. Den bara blev till och är inte som de andra. Här är ett exempel på hur vissa verk känns bra på en gång och då behöver jag inte jobba så mycket mer på den. Det blir ofta bara sämre istället.

När Winnerbäck har slutat att sjunga om Hosianna lägger Liselott ner pennan och går ut för att möta en kund som har kommit till ateljén för att köpa en tavla.

Fakta

Konsthelg på Galleri Fallera

Konsthelgen på Galleri Fallera äger rum den 24-26 mars mellan 12:00-17:00. 26 konstnärer, samtliga medlemmar i Lidingökonstnärerna, ställer ut var sitt verk.
Redan från den 11 mars går det att besöka utställningen.