ANNONS

Gå på konstjakt i dina kvarter

Fint eller fult? Oavsett åsikt väcker konst känslor. Häng med på konstvandring från Hammarbyhöjden till Skarpnäck.
ANNONS

På en liten bergsknalle mellan de nybyggda husen i slutet av Finn Malmgrens väg i Hammarbyhöjden står sex stora handväskor i brons. Bakom verket ligger konstnären Susanna Arwin som bland annat är känd för konstprojektet ”Den svenska tanten” där hon gjorde ikoner av tanter till Maria Magdalena kyrka på Södermalm.

– Tanten är den bortglömda vanliga människan som inte syns. Som finns där som ryggraden i samhället och sköter familj och hem och fostrar barn, men som man tar för given. Jag ville lyfta fram henne och ge henne den plats hon förtjänar, säger Susanna Arwin.

Susanna Arwin. Foto: Einar Mattsson

Mest uppmärksamhet har hon nog fått för bronsstatyn ”Med handväskan som vapen” som är formad efter fotografiet av en kvinna som slog med handväskan mot huvudet på en nazist under en demonstration i Växjö 1985.

Fick nobben av politiker

– När politikerna i Växjö tackade nej till statyn blev det väldigt mycket debatt och en folkrörelse att sätta handväskor på statyer i hela Sverige. Och folk skickade ett helt berg av handväskor till mig. Det inspirerade mig att göra väskberget i Hammarbyhöjden, säger Susanna Arwin.

Tårtan i Bagis Foto: Christian Johansson

– Jag hoppas att konstverket ska inspirera till civilkurage och att våga stå upp för det man vet är rätt i alla möjliga sammanhang, även vardagssituationer. Det är ju i fikarummet det börjar, om man exempelvis hör någon mobba någon annan, då är det dags att ställa handväskan på bordet.

ANNONS

Konstverket invigdes för drygt två veckor sedan och reaktionerna bland de boende i området är blandade.

Många är nyfikna på väskorna

– Jag tycker det är roligt och fint att det står handväskor här. Och jag tror att många som inte läst om konstverket ändå gör kopplingen till tanten med handväskan för det blev så omdebatterat. Vet man inte det så tror jag man blir intresserad ändå, jag har sett många som kommer fram och tittar, säger Bo Ludvigsson som bor i ett av husen.

Fisken i Skarpnäck. Foto: Christian Johansson

Han är väl bekant med konstverket eftersom alla boende fått information av hyresvärden Einar Mattsson som beställt det.

Trött på politisk konst

Mia Winqvist, som bor i området med sina fem barn, är inte lika entusiastisk.

– Jag tycker man har så mycket politik i vardagen och kan bli trött på att allt måste vara så politiskt. Hade jag fått välja hade jag hellre haft skogsfigurer eller något mer barnanpassat som lekskulpturer. Det är jättebra med offentlig konst, men jag tycker det är viktigast att det är fint och funktionellt, säger hon.

Ett konstverk som fungerar så är Dan Wolgers ”Tårtan” på torget i Bagarmossens centrum från 2003.

Mia Winqvist i Hammarbyhöjden. Foto: Christian Johansson.

Andra verk fungerar så även om det kanske inte var tanken. I Björkhagen träffar vi 10-åriga Ella vid konstverket ”Björkhagsbrunnen”, en fontändamm med omgivande smideskonstverk av Emil Näsvall, invigd 1963.

– Det är en hel stad, några som paddlar och några som cyklar, säger hon.

Tycker du den är fin?

– Nej, jag brukar mest klättra på den.

Mer konst är på gång

De närmaste åren lär det dyka mer offentlig konst i Hammarby-Skarpnäck. Enligt stadens enprocentsregel måste en procent av byggherrarnas byggbudget gå till konstnärlig gestaltning. Regeln gäller stadens bolag och förvaltningar.

”Onödigt att göra ett jättelikt erigerat könsorgan på ett torg.”

Men nu är en expansion på gång, staden planerar att villkora markanvisningarna mot att byggherrarna investerar i konst.

Smygande katt i Kärrtorp. Foto: Christian Johansson.

Tanken med regeln är att man inte behöva gå in i ett galleri för att se samtidskonst – den ska finnas tillgänglig för alla.

”Små djurskulpturer går alltid hem.”

– Konsten för in andra tankestrukturer i samhället i stället för en reklamskylt. Bra offentlig konst leder till reaktioner. Men man måste tänka till i ett offentligt sammanhang, det är onödigt att göra ett jättelikt erigerat könsorgan på ett torg, medan det kan funka jättebra i en konsthall, säger Mårten Castenfors, chef för Stockholm konst, som ­arbetar för att staden ska få så mycket offentlig konst som möjligt.

När ett nytt område ska byggas tar Stockholm konst fram ett konstprogram.

Lekskulptur i trä. Foto: Christian Johansson

– Vi pratar ihop oss med beställaren och utgår från geografi och historia. Vi bjuder vi in en konstnär som kan passa för uppdraget. Sedan kanske det inte alls blir som vi har tänkt och det är bra, då blir vi överraskade, säger Mårten Castenfors.

Vilka konstverk går hem hos folk?

– Små djurskulpturer går alltid hem. Många tänker att saker i brons och sten håller för evigt, men jag tycker inte att man behöver ha det perspektivet. Det handlar om omsorg om platsen. Med konst visar man att man bryr sig om en plats.

Avskedet vid polarisen. Foto: Christian Johansson.