Idag: Konstmässan Affordable art öppar igen.

Affordable Art Fair:s chef Emma Weinerhall.
Affordable Art Fair:s chef Emma Weinerhall.
Raha Rastifards verk säljs på mässan.
Raha Rastifards verk säljs på mässan.
13-16 oktober kan du åka till Nackamässan och shoppa.
Konstmässan Affordable art fair är tillbaka för femte året i rad. Här talar alla gärna högt om det som brukar viskas: priset på konst.

Affordable art fair har vuxit ur kostymen. Från lokalerna i Frihamnen och trängsel värre än en svettig nattklubb till den lite luftigare Nackamässan.  Här får inga verk får kosta över 50 000 och arrangörerna menar att deras gärning sänker trösklarna in till den många gånger snobbiga konstvärlden. Vi ringde upp Emma Weinerhall, chef för mässan för att fråga: Varför är ni så populära?

– Vi avdramatiserar konstköpet. Med prisuppgifter på väggen slipper du den obekväma frågan ”vad kostar detta” och gallerister och konstnärer finns här för att svara på varför konsten kostar som den gör.

– Jag tror att det  sänker trösklarna. Även om vanliga gallerier kan vara supervälkomnande så kan själva konstvärlden ibland kännas  högtravande och pretentiös.

Är det dåligt att vara pretentiös?

– Jag tycker att allt som är mer tillgängligt och öppet är mycket härligare. Uppenbarligen tycker fler det, för det går väldigt bra för oss.

En av konstnärerna som ställer ut på årets mässa är Stockholmsbon Raha Rastifard vars grafiska konst redan nått viss framgång.

Hur bedömer du priset på din egen konst?

– På tre sätt. Dels genom kvalitén på verket – något som bestäms av folk som jobbar med konst, men också genom att tala med galleriet som jag samarbetar med. Den sista kriteriet är min egen erfarenhet som konstnär, som också påverkar hur mycket man kan ta betalt.

Läs mer: A poor collector’s guide to buying great art av Erling Kagge  & Häng konsten lågt av Karolina Modig.

Tips! Få stenkoll på helgen och läs de bästa reportagen från Mitt i Stockholm – prenumerera på vårt nyhetsbrev Fredagspepp!