ANNONS

Köper ponny för priset

Erik Andersson, 11 och Ebba Steneborg, 12 år ryktar shetlandsponnyn Bellman. Han är inlånad till 4H-gården, som vill ha egna hästar.  Hedda Sandelius, 11 år, pratar med föreståndaren Caroline Zethraeus.
Erik Andersson, 11 och Ebba Steneborg, 12 år ryktar shetlandsponnyn Bellman. Han är inlånad till 4H-gården, som vill ha egna hästar. Hedda Sandelius, 11 år, pratar med föreståndaren Caroline Zethraeus.
Foto: Linn Lokadotter Bodell  Hedda Sandelius, 11 år, pratar med föreståndaren Caroline Zethraeus.
Foto: Linn Lokadotter Bodell Hedda Sandelius, 11 år, pratar med föreståndaren Caroline Zethraeus.
Barnens favorit på 4H-gården är att rida och ta hand om hästarna.

Nu hoppas de lyckliga stipendievinnande före­ståndarna kunna köpa en stor, egen ponny för prispengarna på 10 000 kronor.
ANNONS

Små kastbyar och ett regndis ackompanjerar den begynnande skymningen. Vädret är inte det mest uppiggade vädret för utomhusaktiviteter.

Men det är inget som hindrar den optimistiska skaran unga hästskötare som samlats vid Vallentunas 4H-gård. När Mitt i Vallentunasteget kommer på besök pågår en febril verksamhet.

Barnen kratsar hovarna och borstar ryggen på shetlandsponnyerna Grynet och Bellman. Flera barn hämtar hjälmar, rotar fram grimmor och frågar efter fler sysslor.

– Grynet är vår favorit. Fast vi gillar Bellman med, säger två tjejer i kör.

Ponnyn Grynet tillhör gården. Men både Bellman och den större ponnyn Leroy är inlånade hästar. Förhoppningen är att kunna köpa in egna hästar med prischecken på 10 000 kronor, som gården tilldelas som årets Lions Club kulturstipendiat.

– Vi är i stort behov av en ny häst, och vi uppskattar bidraget otroligt mycket. Jag tror att barnen blir i extas när de väl får en större häst, säger gårdens halvtidsanställde föreståndare Caroline Zethraeus innan hon skyndar iväg för att dirigera sina ivriga gårdsskötare.

Verksamheten har tidigare varit hotad, och dragits med ekonomiska svårigheter. Kanske kan stipendiet bli en vändningspunkt för klubben.

– Vi har tidigare haft problem med att få pengar till personal, och det har varit tuffa år för oss. Därför är det här fantastiskt, säger gårdens andra halvtidsanställda, Malin Brozin.

Lions i Vallentuna uppmärksammar personer och föreningar i kommunen som uträttar värdefullt konstnärligt eller kulturellt arbete. Motiveringen till årets vinnare löd bland annat: ”Med stöd av ledorden Huvud, Hjärta, Hand och Hälsa erbjuder 4H-gården barn och barnfamiljer en kontakt med den gamla gårdens djurhållning.”

ANNONS

För Lions var det extra kul att uppmärksamma en verksamhet som haft det tufft, berättar Rolf Pousard i bidrags- och stipendiekommittén.

– Den här föreningen är inte ekonomiskt stark, och mår väldigt bra av att bli uppmärksammade. Pengarna är efterlängtade, men lika tungt väger det nog att bli uppmärksammade.

Ute har skymningen fallit. Men barnen har mycket att göra även inomhus: getterna Hera och Iza ska utfodras, kaninernas burar ska städas och den stora grisen Stina ska hållas efter.

Att ridning och hästskötning är gårdens höjdpunkt, verkar dock de flesta överens om.

– Det roligaste är att mocka och hämta vattnet. Och att rida. Jag gillar verkligen hästar, säger Erik Andersson, 11 år.