När korven kom till stan – storyn om Korv-Ingvar

Ingvar i sin kiosk 1948. Sonen Gert 70 år senare. Foto: Privat/Stefan Källstigen Mitt i
Ingvar i sin kiosk 1948. Sonen Gert 70 år senare. Foto: Privat/Stefan Källstigen Mitt i
För 70 år sedan öppnade Ingvar "Korv-Ingvar" Rogell sin första kiosk vid Råsundastadion. Han blev snart en profil, känd för sin goda korv – och sin goda människosyn.
Än i dag köar stammisarna i centrum för en korv enligt Ingvars recept.
Mitt i stämde träff med Korv-Ingvars son Gert Rogell för att förkorva (!) oss i storyn om Solnas älskade korvgubbe.

Vem som helst får inte en staty rest i sitt namn. Men så var inte Ingvar Rogell vem som helst. Frågar man Solnabor som varit med ett tag, så känner de flesta till Ingvar och hans korv.

– Farsan var väldigt populär, och social. Mån om de som hade det svårt, berättar Gert Rogell, Ingvars äldsta son, när vi ses vid rostfritt stål-versionen av hans pappa.

Vi ska äta korv på Korv-Ingvars i Solna Centrum. Gert har inte varit här sedan han lämnade familjeföretaget 2003.

Korv-Ingvars son Gert Rogell.

Gert Rogell vid statyn av pappa Ingvar.

Allt började i Solna på 40-talet. 16-årige Ingvar fick jobb som springpojke på en chark i Vasalund. Han började senare sälja korv hos Korv-Janne på Stråket, vanlig korv till de med köttkuponger, fiskkorv till resten. 1948 öppnade Ingvar sin första kiosk på Solnavägen.

– Det var fotogenlampa och vattnet till korvkoket fick man springa ut och hämta, säger Gert.

Ingvar i sin första kiosk på Solnavägen nära Råsundastadion 1948. Foto: Privat.

1965 flyttades verksamheten till Postgången i Solna centrum. Gert, och senare också lillbrorsan Hans-Åke, bodde i stort sett i kiosken. Gert var först för blyg för luckan, men hjälpte farsan med städ, körde varor och blev bundis med stammisarna.

 Alkisarna och de som inte hade råd fick alltid krilla

– Jag blev kompis med Slaktarbackens fyllon och andra roliga typer som var här. Kiosken blev som ett skvallercentrum, folk kom hit och käkade och snackade: ”Hade han tjej med sig?”, ”var han på lyset?”. Om en stammis köpte korv någon annanstans och blev sedd, då fick han skit. ”Han hade käften full av korv”, kunde det låta. Det var en kul tid, minns Gert.

Stammisarna krillade

För stammisarna var det betalning efter förmåga.

– Alkisarna och de som inte hade råd fick alltid ”krilla”. Skulder kunde sträcka sig över årtionden. En del dog med dem. En kille, Kryckan, var skyldig 29,50 i tio år. Men till sist betalade han igen, med ränta. 30 kronor jämnt.

Hela gänget vid Korv-Ingvar på Postgången. Ingvar står som nummer fem på översta raden, frun Britta som nummer sju. Hans-Åke och Gert sitter som nummer ett och två på nedre raden. Foto: Privat.

Familjen bodde på Virebergsvägen. Ingvar jobbade dag som natt. Kiosken var öppen alla dar utom juldagen.

Men det var inte bara korven. Ingvar månade om samhällets svaga. Besökte sjukhus och bjöd på mat och uppträdde med sång och musik. En rad artister som Hep Stars och Bertil Boo ställde upp.

Djurgårdare i AIK-land

Han var djurgårdare i AIK-land, men stöttade Solnaklubbar inom många idrotter. Ingvar fick för första gången in rörelsehindrade på Råsundastadion. Gert tror att hans pappas fattiga uppväxt formade honom.

Korv-Ingvars son Gert Rogell.

Gert Rogell träffar Tarik Ayhan på Korv-Ingvars i Solna centrum. ”Ingvar är en legend i Solna”, berättar Tarik.

Men nu är det alltså lunchdags. Inne på Korv-Ingvars skiner Tarik Ayhan, ägare sen åtta år, upp när Gert Rogell presenterar sig och beställer en Korv Special med gurkmajo. Tarik insisterar på att bjuda.

– Jag har tänkt ringa dig! Det vore så roligt att få hit lite gamla bilder på Ingvar och fylla en vägg, låta Ingvar leva vidare, säger Tarik till Gert.

Ingvar är en legend i Solna

Tarik Ayhan

Många kunder pratar om Ingvar, berättar Tarik.

– Oja! Folk som var här med sina farsor som barn och köpte korv före AIK-matcherna kommer hit. Ingvar är en legend i Solna. En god man som serverade god mat.

Korv-Ingvars son Gert Rogell.

Tarik Ayhan vill låta pryda en vägg med Ingvar inne på Korv-Ingvars. En fin idé, tycker Gert.

Tarik var 23 år när han köpte kiosken. De första åren var tuffa, han och hans pappa slet på själva. Nu rullar det på fint. Och visst är Ingvar en del av det, menar Tarik.

– Det går inte att leva utan det namnet på den här platsen. Byter man är det bara att stänga och gå hem.

”Andra föräldrar lämnar barnen i kostym”

Tarik har en del gemensamt med Ingvar, visar det sig när han och Gert pratar. Intresset för fotboll, brottning och hjärtat hos Djurgården. Vi pratar om korvförsäljare som yrke.

– Alla visste att pappa var korvgubbe. I skolan skulle blanketter fyllas i med målsmans namn och yrke, det kunde vara pinsamt att det stod korvförsäljare och inte snickare eller något annat, minns Gert.

– Jag känner igen det där med mina egna barn. Jag säljer korv, andra föräldrar lämnar barnen med kostym. Barn tror att det är bättre att jobba på bank än med korv, säger Tarik.

Korv-Ingvars son Gert Rogell.

Korv-Special.

Grillkorven på Korv-Ingvars är Ingvars egen.

Här på Korv-Ingvars är Ingvar en förebild.

– Han var jättegenerös och gav bort mat. Jag vill också vara det, men det är tufft idag. Marginalerna är små, säger Tarik.

Mc Donalds som granne

För Ingvar Rogell blev stålbadet Mc Donalds. Hamburgerjätten flyttade en dag in vägg i vägg med kiosken. Stammisarna startade Korv-Ingvars vänner som stöd, men Mc Donalds erbjöd billiga burgare och gratis p-biljett. Strökunderna i kiosken blev färre.

– Mc Donalds hade stor fest och kommunstyrelsens moderate ordförande Anders Gustav stod där och sålde deras hamburgare. Då ringde Ingvar sossarnas starke man, K G Svensson, som ställde sig i luckan hos oss, säger Gert.

Det blev en rättslig strid mellan familjen Rogell och hyresvärden Solna Centrum. Till sist gick Solna kommun in och fixade en ny plats till Ingvar, nära nuvarande Korv-Ingvars vid tunnelbanan. Men skadan var skedd.

– Det tog hårt på farsan, han fick kämpa mycket, säger Gert.

Gert och lillebrorsan Hans-Åke tog över kiosken på 90-talet.

– Vi såg det som naturligt att ta över. Det är svårt att slita sig loss från ett familjeföretag. Farsan blev dålig också, det var hjärtat. Då kan man inte säga tack och good bye.

Ingvar dog 1999.

Skriver en bok

Idag skriver Gert Rogell på en bok om sin pappa och om allt som hände. Målet är att få den klar nästa år.

– Efter farsans död höll jag ett föredrag om honom på Skytteholmsskolan. Det var fullsatt, 300 personer kom. Och det var ändå samma kväll som Rederiet gick på teve. Då märkte man hur poppis farsan var.

Korv-Ingvars son Gert Rogell.

2006 flyttade Korv-Ingvars kiosk till platsen vid busstorget. Några år senare såldes den till nya ägare. Gert Rogell skriver idag på en bok om sin pappa och historien om Korv-Ingvar.