ANNONS

Från krigets Libyen till en vegobutik i Väsby

Hadya Ben Hindi startade Väsbys första butik för veganer och vegetarianer med en vän.
Hadya Ben Hindi startade Väsbys första butik för veganer och vegetarianer med en vän.
Via Egypten och Malta lämnade han krigets Libyen för Sverige. Väl här insåg han att juristexamen från Tripoli inte räckte långt utan goda kunskaper i svenska. Istället bestämde han sig för att satsa på sig själv och Väsbys veganer och vegetarianer.
ANNONS

Det är några veckor sen dörrarna till butiken Cinyps livsmedel slog upp dörrarna för första gången. I den lilla butiken på Björkvallatorget finns numera bara vegetariska och veganska produkter. Mjölkfri choklad samsas på hyllorna med hommuschips, olika gryner och färskpressad juice.

I kassan står Hadya Ben Hendi. Det var Hadya som startade butiken tillsammans med en vän. Han kommer från Libyen och har nu bott i Sverige i åtta månader. Men familjen bor kvar i Libyen.

– Jag lämnade Libyen 2012 efter att kriget bröt ut och islamistisk politik fick fäste. Det fanns många anledningar att lämna landet, säger Hadya Ben Hindi.

Men att han skulle bli mathandlare var inte självklart – från början är han utbildad jurist och har undervisat på universitetet i Tripoli.

– När jag kom hit tänkte jag att jag kunde få ett jobb inom juridik eller något annat område. Men det är svårt att lära sig svenska och därför är det svårt att få ett jobb, säger Hadya Ben Hendi.

Istället beslöt sig Hadya för att starta ett företag tillsammans med en vän. När de hittade lokalen i centrala Väsby bestämde de sig för att börja sälja livsmedel.

– I Sverige handlar de flesta på stora butiker. Kan du inte ha alla produkter måste du ha en mindre nisch och erbjuda mat av hög kvalitet, säger Hadya.

ANNONS

Själv är han varken vegan eller vegetarian men har ett stort intresse för ekologisk mat. Hans familj har tidigare handlat med ekologiska livsmedel i Libyen och Dubai, en verksamhet han själv jobbat med efter att han lämnade Libyen.

– Först kom jag till Egypten och därefter flyttade jag till Malta. Där skickade jag varor till min familjs företag, säger Hadya.

Han berättar att intresset för ekologiskt inte är jättestort i Libyen men större i Dubai. Men det växer, precis som i Sverige. Och intresset för vegetariskt likaså.

Matilda Bjurbäck och David Jehrlander är i butiken första gången, trots att Matilda bor runt hörnet och David är vegetarian. De hittade in av en slump men tur var kanske det då de just ikväll ska bjuda en vegan på middag.


Matilda Bjurbäck och David Jehrlander är glada för att det har öppnat en helvegetarisk butik i Väsby. Foto: Åsa Sommarström


– Jag tycker att det är jättebra att det öppnat en butik med veganskt och vegetariskt. Det är rätt dåligt med det i butikerna i centrum, säger Matilda Bjurbäck.

Tror du att det finns ett stort intresse för vegetariskt och veganskt i Väsby?

– Jag vet inte. Då kanske det hade funnits mer i andra butiker. Men jag hoppas att den nya butiken funkar och kan finnas kvar, säger Matilda Bjurbäck.

Men Hadya Ben Hendi är inte orolig för att Väsbyborna inte ska vilja handla vegetariskt. Han tror att intresset ökar och känner sig säker på sina produkter.

– Svenskar är smarta och vill välja mat som är bra.

Men vad som ska finnas i butiken har inte varit självklart från början.

– Det är svårt att starta en butik i ett annat land. Jag känner kulturen i Libyen och vet vilken mat folk gillar men jag vet inte vad folk gillar för mat i Sverige. Men vi försöker fråga kunder och läsa i olika Facebookgrupper för veganer och vegetarianer, säger Hadya Ben Hendi.