ANNONS

Kritik mot 16-miljonerskonsten i Vårberg

Angel of the North och Cloud Gate kan stå som förebilder, menar Mårten Castenfors.
Angel of the North och Cloud Gate kan stå som förebilder, menar Mårten Castenfors.
Ett konstverk för rekordbudgeten 16 miljoner kronor ska sätta Vårberg på världskartan.
Men Vårbergsborna är kritiska.
– Vi behöver mer lägenheter inte konstverk, skriver en läsare.
ANNONS

Det var i förra veckan som Stockholm Konst lanserade planerna på ett nytt mastodontkonstverk i Vårberg. Med en budget på 16 miljoner kronor blir det Stockholms dyraste konstverk och förväntas göra ett avtryck av högsta internationella klass.

– Vårbergsborna ska känna sig jävligt stolta när det är klart, sa Mårten Castenfors på Stockholm Konst då.

Men kritiken lät inte vänta på sig. De glada tillropen dränktes av de många kritiska synpunkter som kom in till redaktionen. Många läsare menar att det är helt fel sak att lägga pengar på just nu.

”Visst är det trevligt med konst, men att lägga så mycket pengar på det verkar onödigt när det finns så mycket annat som behöver upprustas, till exempel vårdcentralerna i Vårberg”, skriver en kvinna som tycker att man ska bygga små billiga lägenheter istället.

”Man kan satsa på hela området runt centrum, till exempel den lite försummade parkliknande gången med bänkar från centrum till bostadsområdena bakom, som skulle kunna snyggas till med städning, upprensning, blomlådor och varför inte några bord med bänkar där man kan umgås”, avslutar hon.

”Det ena utesluter inte det andra”

Men Mårten Castenfors, chef för Stockholm Konst på stadens kulturförvaltning, försvarar satsningen.

– Jag tänker att det ena utesluter inte det andra. Inom Fokus Skärholmen kommer man att bygga bostäder, man kommer att ta tag i de sociala problemen, man kommer att satsa på skolan och man kommer att satsa på konst. Vi är del i en större strategi för att ta hand om söderförort, säger han.

ANNONS

– Därför blir det olyckligt om man ställer konst mot förskolor och äldreboenden, fortsätter han.

Hur ska ni få med folk på detta då?

– Om det blir en tävling så redovisar vi resultaten i Vårberg, vi bjuder in medborgarsamhället. Vi kommer att göra projekt på resans gång. Eftersom det här tar tid så hittar på annat där vi bjuder in de boende, säger Mårten Castenfors.

– I Guds bästa värld, om det här blir bra, så blir det något som folk blir stolta över, men också något som man åker och tittar på. Och åker man och tittar leder det till ett ökat flöde, som leder till ökad trygghet för de som bor där. Om vi gör det här rätt, slår han fast.

Fakta

Kommentarer på konstsatsningen

”Vill inte vara negativ men konstverk är inte det första vi behöver i Vårberg eller inom 127. Satsa de pengarna på något viktigt exempelvis inom sociala insatsgruppen så man kan hjälpa ungdomar och familjer. Nu kastar man bort 16 miljoner. Sjukt.”

”Vi behöver mer lägenheter inte konstverk. Tänk på de personer som behöver ett hus att bo i.”

”Har staden och Mårten Castenfors ingen verklighetsuppfattning alls? Ni tycker inte att dessa 16 miljoner kronor kan gå till något vettigare än ett konstverk som enbart kommer att svida i ögonen på de som bor där. Sen kommer Mårten att säga ”se vad Vårbergsborna är otacksamma som inte uppskattar det dyraste offentliga konstverket”. Lägg pengarna på våra ungdomar istället som för tillfället skjuter ihjäl varandra för absolut ingenting!”

”D r i v e r ni???? Är så att man blir knäpp! Satsa på ungdomar och barnomsorg. Rusta upp allmänning, öka tryggheten med nattvandrare, ordningsvakter osv. Mer belysning på gångvägar. Finns hur mycket som helst de pengarna skulle göra nytta för än att lägga det på konst just nu.”

”Helt rätt att satsa på ett bestående konstverk. Och att det inte tas från stadsdelens budget.”

”Konstverk och dylika symboliska satsningar är precis sådant som behövs här i Skärholmen.”

Källa: Mitt i Söderorts Facebooksida
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.